USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк

Народна депутатка пояснила, що в законопроєкті передбачено, що засуджені перебуватимуть на спецобліку
засуджені мобілізація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів. Для проходження служби ув'язненим має бути згода командира частини. А стосовно того, щоб засуджені корупціонери приєдналися до лав Збройних сил України, точаться дискусії, повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

За її словами, законопроєктом запроваджується можливість за згодою засудженого проходити службу в ЗСУ після медичної перевірки фізичного та психічного стану.

"Ще обов’язково потрібно отримати згоду від командира військової частини, у якій формуватимуться підрозділи із засудженими. Коли є всі ці згоди, то саме суд розглядатиме можливість дострокового звільнення для підписання контракту із ЗСУ", – прокоментувала парламентарка.

Шуляк пояснила, що в законопроєкті передбачено, що засуджені перебуватимуть на спецобліку, а адміністративний нагляд за ними здійснюватиме командир частини. Також згадала й про дискусійні питання: чи всі засуджені можуть проходити службу в лавах ЗСУ.

"Верховна Рада України підтримала той варіант законопроєкту, в якому забороняється мобілізація тих засуджених, які скоїли злочини проти основ національної безпеки України, колаборантів, людей, які скоїли вбивства чи вчинили інші тяжкі злочини. Наразі тривають суперечки щодо розширення цього переліку, зокрема, обговорюється питання, щоб засуджені корупціонери не змогли долучатися до ЗСУ", – сказала посадовиця.

І висловила сподівання, що до другого читання народні депутати знайдуть відповідне рішення.

"Залежно від рівня своєї військової підготовки, засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів. Зараз ми вимушені ухвалювати непопулярні рішення, які не зможуть на 100% задовольнити наших громадян", – пояснила Шуляк.

Новини за темою: За окремі категорії злочинів відправляти на фронт не можна, але слід би надати право військовим вибирати будь-кого, – Малюська

Як засудженому піти у ЗСУ?

Додамо, 15 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11079, який передбачає звільнення засуджених для служби за контрактом. До речі, авторами є низка нардепів від "Слуги народу".

Документ передбачає, що під час проведення мобілізації та дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом.

Тож, якщо засуджений виявив бажання служити у війську, то спочатку має написати відповідну заяву в місці відбування покарання. Далі установа організовує проходження ним військово-лікарської комісії.

Якщо засудженого звільнили, його доставляє Національна гвардія України до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. І передають для укладення контракту та подальшої його відправки до спеціалізованого підрозділу військової частини для проходження військової служби.

У разі визнання засудженого придатним до військової служби за станом здоров’я копію довідки ВЛК невідкладно надають адміністрації установи виконання покарань.

Якщо все добре, то установа виконання покарань миттєво надсилає до суду подання, заяву засудженого про бажання проходити військову службу за контрактом, копію військово-облікових документів та копію висновку (постанови) військо-лікарської комісії про придатність особи до військової служби для розгляду у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством.

Таким особам не надаватимуть щорічної відпустки й відпустки за сімейними обставинами. Але буде відпустка для лікування.

Читайте також:
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки