USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Майже 32 млн гривень отримав Мін'юст з початку надання послуги VIP-камери. Найбільший попит має Київське СІЗО

У Київському СІЗО така послуга коштує дві тисячі гривень за добу
платна камера
Платна камера в СІЗО
Джерело: відкриті джерела

Від початку роботи експериментального проєкту Міністерства юстиції України "Платні камери", який запустили у 2020 році, до відомства надійшло майже 32 мільйони гривень. Найпопулярнішою послуга є в Київському слідчому ізоляторі, повідомили UWN у Департаменті з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.

Зокрема, в.о. начальника департаменту Віктор Кошинець розповів, що на цей час платна послуга з надання поліпшених побутових умов у СІЗО діє у 25 державних установах Державної кримінально-виконавчої служби України.

"Станом на 1 квітня надходження склали 31 976 649,28 гривні, всього облаштували 81 платну камеру загальною місткістю 190 осіб. Кошти, отримані від надання таких платних послуг, надходять до спеціального фонду. А далі гроші використовують для проведення поточних та капітальних ремонтів приміщень слідчих ізоляторів, щоб створити належні умови тримання інших осіб, узятих під варту", – пояснив посадовець.

Крім того, дохід від платних камер потім спрямовують на ремонт безплатних. Завдяки отриманим коштам установам наразі вдалося поліпшити умови тримання в 522-х безкоштовних камерах на 3 тис. 099 осіб, уточнили в департаменті.

Додамо, ще в січні у Мінюсті називали цифру майже у 25 млн гривень надходжень до держбюджету за кілька років існування проєкту. 

Де найпопулярніші платні камери?

Кошинець також зазначив, що "лідером" з найбільшим попитом на цю послугу є державна установа "Київський слідчий ізолятор". Не менш популярні:

  • державна установа "Львівська установа виконання покарань (№19)";
  • державна установа "Одеський слідчий ізолятор";
  • державна установа "Полтавська установа виконання покарань (№23)";
  • державна установа "Закарпатська установа виконання покарань (№9)".

Якими ж мають бути VIP-камери?

Тож за додаткову плату заарештовані мають можливість покращити умови свого утримання.

У VIP-камерах більша площа – норма жилої площі не може бути менш як 6 кв. м для однієї особи, взятої під варту.

Також є телевізор, навіть підставка під нього (за потреби), мікрохвильова піч, мультиварка, холодильник, чайник. Є й такі, де виділене комп’ютерне робоче місце або планшетний комп’ютер з доступом до інтернету, а також кондиціонер.

Облаштований в платній камері і душ, санвузол (відгороджений, з дверцятами), полиця для туалетних речей, умивальник зі змішувачем.

Забезпечені "VIP-кімнати" одно- чи двоярусним дерев’яним або металевим з дерев’яними бильцями ліжком, столом та стільцями, шафою для одягу та особистих речей.

Яка вартість платної камери?

За даними сервісу онлайн-бронювання покращених камер, як пише "Слово і діло", у Київському СІЗО така послуга коштує 2 тисячі гривень на добу, 8 тисяч – на тиждень, 12 тисяч – на місяць.

У платних камерах в Одеському СІЗО доба коштує 985 гривень, тиждень – 3 тис. 502 гривні, місяць – 4 тис. 093 гривні.

Послуга у Львівській установі виконання покарань за добу перебування у покращеній камері коштує тисячу гривень, тиждень – 3,5 тисячі, місяць – 4 тисячі гривень.

Один день перебування в Закарпатській УВП коштує 524 гривні, тиждень – 1 тис. 834 гривні, місяць – 3 тис. 309 гривень.

А день у VIP-умовах в Полтавській установі виконання покарання коштує 600 гривень, тиждень – 2,1 тисячі гривень, місяць – 3,8 тис. гривень.

Доба перебування  у Миколаївському СІЗО вартує 452 гривні, тиждень – 1 тис. 540 гривень, місяць – 3 тис. 666 гривень.

Один день у Сумському СІЗО коштує 600 гривень, Харківському – тисяча гривень, Кропивницькому – 380 гривень.

Водночас найдешевші платні камери в Івано-Франківську: один день – 290 гривень, тиждень – 991 гривня, місяць – 1699 гривень. Загалом до бюджету надійшло 226,6 тисячі гривень.

До речі, в одному з ефірів міністр юстиції Денис Малюська згадував, що у Києві "платні камери завжди у дефіциті".

Також чиновник повідомляв, що в Міністерстві юстиції зробили кілька спеціальних камер у різних СІЗО, щоб забезпечити можливість використання укриття і дотримання європейських стандартів утримання.

Адже адвокати українських топкорупціонерів апелюють до можливості порушення прав людини після екстрадиції. Малюська вважає, що орієнтовно до середини літа кількість таких камер зросте.

Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Пілотний проєкт соцреабілітації СКАНДІ продовжили ще на рік: У 2023-му в ньому взяли участь 83 засуджених Пілотний проєкт соцреабілітації СКАНДІ продовжили ще на рік: У 2023-му в ньому взяли участь 83 засуджених
Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк
Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця