USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Майже 32 млн гривень отримав Мін'юст з початку надання послуги VIP-камери. Найбільший попит має Київське СІЗО

У Київському СІЗО така послуга коштує дві тисячі гривень за добу
платна камера
Платна камера в СІЗО
Джерело: відкриті джерела

Від початку роботи експериментального проєкту Міністерства юстиції України "Платні камери", який запустили у 2020 році, до відомства надійшло майже 32 мільйони гривень. Найпопулярнішою послуга є в Київському слідчому ізоляторі, повідомили UWN у Департаменті з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.

Зокрема, в.о. начальника департаменту Віктор Кошинець розповів, що на цей час платна послуга з надання поліпшених побутових умов у СІЗО діє у 25 державних установах Державної кримінально-виконавчої служби України.

"Станом на 1 квітня надходження склали 31 976 649,28 гривні, всього облаштували 81 платну камеру загальною місткістю 190 осіб. Кошти, отримані від надання таких платних послуг, надходять до спеціального фонду. А далі гроші використовують для проведення поточних та капітальних ремонтів приміщень слідчих ізоляторів, щоб створити належні умови тримання інших осіб, узятих під варту", – пояснив посадовець.

Крім того, дохід від платних камер потім спрямовують на ремонт безплатних. Завдяки отриманим коштам установам наразі вдалося поліпшити умови тримання в 522-х безкоштовних камерах на 3 тис. 099 осіб, уточнили в департаменті.

Додамо, ще в січні у Мінюсті називали цифру майже у 25 млн гривень надходжень до держбюджету за кілька років існування проєкту. 

Де найпопулярніші платні камери?

Кошинець також зазначив, що "лідером" з найбільшим попитом на цю послугу є державна установа "Київський слідчий ізолятор". Не менш популярні:

  • державна установа "Львівська установа виконання покарань (№19)";
  • державна установа "Одеський слідчий ізолятор";
  • державна установа "Полтавська установа виконання покарань (№23)";
  • державна установа "Закарпатська установа виконання покарань (№9)".

Якими ж мають бути VIP-камери?

Тож за додаткову плату заарештовані мають можливість покращити умови свого утримання.

У VIP-камерах більша площа – норма жилої площі не може бути менш як 6 кв. м для однієї особи, взятої під варту.

Також є телевізор, навіть підставка під нього (за потреби), мікрохвильова піч, мультиварка, холодильник, чайник. Є й такі, де виділене комп’ютерне робоче місце або планшетний комп’ютер з доступом до інтернету, а також кондиціонер.

Облаштований в платній камері і душ, санвузол (відгороджений, з дверцятами), полиця для туалетних речей, умивальник зі змішувачем.

Забезпечені "VIP-кімнати" одно- чи двоярусним дерев’яним або металевим з дерев’яними бильцями ліжком, столом та стільцями, шафою для одягу та особистих речей.

Яка вартість платної камери?

За даними сервісу онлайн-бронювання покращених камер, як пише "Слово і діло", у Київському СІЗО така послуга коштує 2 тисячі гривень на добу, 8 тисяч – на тиждень, 12 тисяч – на місяць.

У платних камерах в Одеському СІЗО доба коштує 985 гривень, тиждень – 3 тис. 502 гривні, місяць – 4 тис. 093 гривні.

Послуга у Львівській установі виконання покарань за добу перебування у покращеній камері коштує тисячу гривень, тиждень – 3,5 тисячі, місяць – 4 тисячі гривень.

Один день перебування в Закарпатській УВП коштує 524 гривні, тиждень – 1 тис. 834 гривні, місяць – 3 тис. 309 гривень.

А день у VIP-умовах в Полтавській установі виконання покарання коштує 600 гривень, тиждень – 2,1 тисячі гривень, місяць – 3,8 тис. гривень.

Доба перебування  у Миколаївському СІЗО вартує 452 гривні, тиждень – 1 тис. 540 гривень, місяць – 3 тис. 666 гривень.

Один день у Сумському СІЗО коштує 600 гривень, Харківському – тисяча гривень, Кропивницькому – 380 гривень.

Водночас найдешевші платні камери в Івано-Франківську: один день – 290 гривень, тиждень – 991 гривня, місяць – 1699 гривень. Загалом до бюджету надійшло 226,6 тисячі гривень.

До речі, в одному з ефірів міністр юстиції Денис Малюська згадував, що у Києві "платні камери завжди у дефіциті".

Також чиновник повідомляв, що в Міністерстві юстиції зробили кілька спеціальних камер у різних СІЗО, щоб забезпечити можливість використання укриття і дотримання європейських стандартів утримання.

Адже адвокати українських топкорупціонерів апелюють до можливості порушення прав людини після екстрадиції. Малюська вважає, що орієнтовно до середини літа кількість таких камер зросте.

Читайте також:
Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ
Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці