USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці

Британська поліція заарештувала Ассанжа за запитом США
Ассанж
Джуліан Ассанж
Джерело: відкриті джерела

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж, якого Сполучені Штати Америки обвинувачують у розголошенні секретної інформації, уклав угоду зі слідством про визнання своєї провини. І вийшов із в’язниці після 1 тис. 901 дня несвободи у Великій Британії, де ховався від екстрадиції, повідомляють у WikiLeaks.

"Після більш ніж п'яти років у камері 2x3 метри, ізольований 23 години на добу, він незабаром возз'єднається зі своєю дружиною Стеллою Ассанж та їхніми дітьми, які знали свого батька лише з-за ґрат. Звільнення Ассанжа – результат глобальної кампанії, яка охопила лідерів аж до Організації Об’єднаних Націй", – йдеться у публікації.

Також зазначено, що угода, яку Ассанж уклав з американським Міністерством юстиції, дозволить йому уникнути ув'язнення в США. Прокурори тепер вимагатимуть ув’язнити засновника сайту на 62 місяці, але в цей термін врахують ті 62 місяці, які Ассанж відсидів у лондонській в'язниці суворого режиму.

А вже тоді, як Ассанж постане перед федеральним судом Сполучених Штатів на Північних Маріанських островах в західній частині Тихого океану і визнає себе винним, зможе негайно повернутися до своєї рідної країни Австралії.

У WikiLeaks повідомили, що 24 червня Ассанж покинув в'язницю суворого режиму у Великій Британії, де провів 1 тис. 901 день. Після цього сів на літак в аеропорту Станстед.

Джуліан Ассанж сходить на борт літака
Джерело: Reuters

Що відомо про Ассанжа та його справу?

Джуліан Ассанж – австралійський журналіст. У 2006 році заснував сайт WikiLeaks, де публікував секретні матеріали, зокрема про корупцію, воєнні злочини й шпигунство, які надав колишній аналітик розвідки США.

У 2012 році британський суд вирішив заарештувати Ассанжа і видати його Стокгольму (Швеція). Там журналіста звинуватили у сексуальному насильстві. Ассанж заховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де переховувався сім років. Зокрема, там розвинулися стосунки Ассанжа з його дружиною Моріс.

Британська поліція заарештувала Ассанжа за запитом Сполучених Штатів. У 2019 він залишився без притулку у посольстві за порушення міжнародних конвенцій і агресивну поведінку.

Водночас Мін'юст США звинувачує його в злочинній змові з метою незаконного проникнення в комп’ютерні системи Пентагону. Засновнику WikiLeaks висунули 17 звинувачень у шпигунстві та одне звинувачення у неправомірному використанні комп’ютера за оприлюднення американських військових документів і дипломатичних телеграм.

Зокрема, у Сполучених Штатах Америки стверджували, що файли Wikileaks, які розкривають інформацію про війни в Іраку та Афганістані, загрожують життю людей. За цими звинуваченнями Ассанжу загрожувало до 175 років в’язниці. 

До речі, численні прихильники Ассанжа називають його героєм боротьби з істеблішментом, якого нібито переслідують за викриття неправомірних дій США і ймовірних воєнних злочинів.

Зауважимо, в березні в Сполучених Штатах затримали 63-річного підполковника у відставці та співробітника ВПС Девіда Слейтера – його звинувачують у зливі секретних даних про війну в Україні. Слейтер працював на базі ВПС США Оффат у штаті Небраска як цивільний, однак мав доступ до секретної інформації, зокрема розвідданих.

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
Фігурант справи про витік даних із НАБУ Голик виїхав з України, – ЗМІ Фігурант справи про витік даних із НАБУ Голик виїхав з України, – ЗМІ
Мобілізовані засуджені можуть знову вчинити злочин, що викличе набагато більше обурення, – Малюська Мобілізовані засуджені можуть знову вчинити злочин, що викличе набагато більше обурення, – Малюська
У РФ звільняють ув’язнених жінок для участі у війні проти України, – джерела У РФ звільняють ув’язнених жінок для участі у війні проти України, – джерела