USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа

З в’язниць для участі у війні було звільнено 2872 людини із 5196 охочих
засуджені тюрма
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Перша група засуджених, яких звільнили для служби у Силах оборони України, підуть на фронт до кінця літа 2024 року. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю Financial Times.

Зараз вони проходять навчання, яке триватиме не менше ніж два місяці.

Глава Мін'юсту наголосив, що це допоможе заповнити нестачу піхоти.

Скільки в’язнів звільнили для війни?

Після ухвалення відповідного закону було звільнено 2872 ув’язнених із 5196 охочих. Водночас 368 в’язням відмовили через стан здоров’я

Загалом, за словами Малюськи, українська армія може поповнитись більше – від 5000 до 15 000 бійців – за рахунок ув’язнених.

Що відомо про мобілізацію ув'язнених

27 травня президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

Документ передбачає, що в’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення. Важливою умовою є те, що до завершення терміну їх покарання має залишатися не більше трьох років. В’язні, яким залишилося перебувати у в’язницях довше, і довічно засудженим відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Раніше заступниця міністра юстиції Олена Висоцька повідомила, що близько 4,5 тисяч засуджених погодилися з тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС