USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Засуджених можуть звільнити для служби в ЗСУ: Зареєстровано законопроєкт

Звільненим засудженим, які пішли у лави ЗСУ, не надається щорічна відпустка та відпустка за сімейними обставинами
засуджені зсу
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11079, який передбачає звільнення засуджених для служби за контрактом. Авторами документа є низка нардепів від "Слуги народу".

"Для остаточної перемоги над державою-терористом необхідно докласти ще багато зусиль. Не є секретом, що мобілізаційний ресурс нашого ворога є величезним, а тому нам слід використовувати всі наявні можливості для відсічі збройної агресії. Одним із ресурсів, який може бути використаний для посилення обороноздатності держави, є особи, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі. Серед цих людей є мотивовані та патріотично налаштовані громадяни, готові спокутувати власну провину перед суспільством на полі бою", – йдеться в пояснювальній записці.

Хто може звільнитись для служби в ЗСУ?

Документ передбачає, що під час проведення мобілізації та дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом.

Збройні сили України та інші військові формування не можуть комплектуватися особами, які мають судимість за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби.

У разі вчинення особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, протягом невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначає їй інше покарання.

Як засудженому піти у ЗСУ?

Спочатку особа має написати відповідну заяву у місці відбування покарання. Далі установа організовує проходження ним військово-лікарської комісії.

Якщо засудженого звільнили, він доставляється Національною гвардією України до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та передається для укладення контракту та подальшої його відправки до спеціалізованого підрозділу військової частини для проходження військової служби.

У разі визнання засудженого придатним до військової служби за станом здоров’я копія довідки військово-лікарської комісії невідкладно надається адміністрації установи виконання покарань.

Якщо все добре, то установа виконання покарань невідкладно надсилає до суду подання, заяву засудженого про бажання проходити військову службу за контрактом, копію військово-облікових документів та копію висновку (постанови) військо-лікарської комісії про придатність особи до військової служби для розгляду у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством.

Таким особам не надається щорічна відпустка та відпустка за сімейними обставинами. Проте їм надається відпустка для лікування.

Якщо звільнений ухилився від служби в ЗСУ

Ухилення від проходження військової служби за контрактом особою, яку звільнено умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби, карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Що каже Мін’юст?

Пресслужба Мін'юсту повідомила, що відповідним законопроєктом пропонується внести зміни до законодавства, надавши засудженим право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання за умови, що вони підуть служити за контрактом.

"Цей законопроєкт – це спільна робота депутатів, Мін'юсту, Міноборони та Генштабу. Ми напрацювали механізм мобілізації засуджених та людей із судимістю, який задовольнив всі сторони. У разі прийняття документу, що, впевнена, відбудеться доволі скоро, засуджені зможуть приєднатися до лав ЗСУ. А це – тисячі людей, які можуть бути залучені не лише до бойових дій, а і до іншої важливої роботи, необхідної у ЗСУ", – зазначила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

У відомстві також уточнили, що чинне законодавство забороняє мобілізовувати засуджених та осіб із судимістю навіть за їхнім бажанням.

Нагадаємо

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Проєкт закону передбачає удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Встановлюються підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного головнокомандувача.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби – протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які були звільнені зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, – протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"