USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 8 5 8 0 (+1110)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст

Понад три тисячі ув'язнених вже були умовно-достроково звільнені
засуджені
Засуджені
Джерело: AP photo

Близько 27 тисяч ув'язнених в Україні потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення (УДЗ). Про це сказала в коментарі Associated Press заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Вона зазначила, що чимало мотивації захищати батьківщину в ув'язнених пояснюється бажанням повернутися додому героєм, а не з в’язниці. І за оцінками Міністерства юстиції, нині близько 27 тисяч засуджених можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення.

Крім того, понад три тисячі ув'язнених вже були умовно-достроково звільнені. І їх направили до військових частин.

"Інтерес до програми умовно-дострокового звільнення для служби у війську перевищив перші очікування. Наразі міністерство може забезпечити до п'яти тисяч таких новобранців", – зауважує Висоцька.

Новини за темою: Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія

Що відомо про мобілізацію засуджених?

У травні президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

Це означає, що в’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти у військо за рішенням суду за механізмом умовно-дострокового звільнення. Однак серед важливого у цій ситуації є те, що до завершення терміну їхнього покарання має залишатися не більше трьох років. Також службу вони проходитимуть у спеціальних підрозділах. А адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиме командир військової частини, куди потрапляють вязні.

Натомість ті засуджені, які перебувають у в’язницях довше, і довічно засудженим, відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Тим часом міністр юстиції Денис Малюська припускав, що мобілізовані засуджені після умовно-дострокового звільнення можуть знову вчинити злочин. Очільник відомства вважає: якщо ув'язнений, який вийшов за УДЗ, щоб приєднатися до лав Збройних сил України, потім вчинить злочин, це викликатиме набагато більше обурення і медійного шуму, аніж якщо злочин вчинить звичайний військовозобов'язаний.

Разом з тим повідомлялося, що перші засуджені, які вступили до лав ЗСУ, вже встигли взяти в полон російського військового.

Читайте також:
За два роки повномасштабної війни РФ зруйнувала або пошкодила в Україні щонайменше 212 тисяч будівель. Графіка За два роки повномасштабної війни РФ зруйнувала або пошкодила в Україні щонайменше 212 тисяч будівель. Графіка
Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок "Резерв+"
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь