USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

"Дискримінація" членів УПЦ МП через обшуки: У МЗС відреагували на "стурбованість" ООН

В Україні поважається свобода віросповідання, однак дії, що підривають нацбезпеку, будуть переслідуватися по закону
підозра УПЦ МП_1
Джерело: СБУ

Україна – демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. Так прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко звіт про права людини в Україні Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ). 

Нагадаємо, в УВКПЛ заявили, що обшуки українських силовиків у будівлях УПЦ МП по всій Україні можуть мати "дискримінаційний характер". Зокрема автори публікації наголошують на обшуках, що були проведені СБУ у монастирях, офісах та навчальних закладах Української православної церкви МП, а також застосування в окремих випадках, поліграфа.

"Закликаємо УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах", – наголосив Ніколенко.

Деталі звіту

У звіті УВКПЛ стурбоване тим, що такі обшуки можуть утискати права членів УПЦ МП. Також в організації нагадали про необхідність дотримання прав представників цієї церкви.

"УВКПЛ стурбоване, що дії держави, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер. УВКПЛ також нагадує про необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, користувалися всім спектром прав на справедливий судовий розгляд", – йдеться у звіті.

Також автори звіту розкритикували законопроєкт №8221, в якому йдеться про заборону РПЦ та діяльність її гілок. На думку представників Організації Об'єднаних Націй, Україна діяла не згідно з Міжнародним пактом про цивільні та політичні права.

"Через нечіткість юридичної термінології та відсутності достатнього обґрунтування, обмеження свободи щодо сповідування своєї релігії, що міститься в проєкті закону, не можна вважати "встановленим законом" і "необхідним", – пишуть автори документа.

Раніше

СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень