USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

СБУ проти УПЦ МП: що відомо на даний момент

Знайдене правоохоронцями шокує, проте не дивує
СБУ УПЦ
СБУ УПЦ
Джерело: відкриті джерела

В останні тижні Служба безпеки України провела низку обшуків в установах Української Православної Церкви Московського патріархату по всій країні. Результати обшуків подекуди шокували, проте не особливо дивували суспільство. Фактично в кожній з установ була знайдена антиукраїнська література, мільйони готівки а також підтвердження роботи священнослужителів на росію. Також, як виявилось, священики укривали у себе підозрілих осіб з паспортами країни - окупанта.

З шокуючого - було виявлено дитячу порнографію, що була знята на відео, а не скачана з інтернету, а також докази педофілії та гомосексуалізму в монастирях.

Перевірки, зокрема, проводились у Житомирській, Рівненській, Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській, Київській та інших областях. В основному, це були жіночі і чоловічі монастирі, скити, а також єпархії:

Свято-Миколаївський чоловічий монастир Хустської єпархії УПЦ МП на Закарпатті;

Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир у Житомирі;

Скит Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря у Житомирському районі;

Скит Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря у Житомирському районі;

Рівненсько-Острозька єпархія, Городоцький жіночий монастир, Свято-Георгіївське подвір’я, Храм всіх Волинських Святих, Свято-Воскресенський храм, Свято-Успенський храм у Рівненській області.

Що стало приводом

В листопаді в мережі з'явилося відео, де віряни УПЦ в Києво-Печерській Лаврі співають пісні про Росію. Це викликало неймовірне обурення серед українців. В Лаврі тоді заявили, що священика, який був тоді на службі відсторонили від роботи. Пізніше було відкрите кримінальне провадження щодо фактів російської пропаганди.

22 листопада СБУ разом з поліцією здійснили контррозвідувальні заходи на території Києво-Печерської Лаври у столиці та декількох монастирях УПЦ (МП) в регіонах. На це відреагували навіть у росії - прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що обшуки у Лаврі – це війна України з Російською православною церквою.

Дії влади

1 грудня президент Володимир Зеленський, у своєму відеозверненні пзаявив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність УПЦ МП в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування московського патріархату в Києво-Печерській Лаврі.

Зокрема:

- РНБО доручила КМУ внести на розгляд парламенту законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій.

- Державній службі з етнополітики та свободи совісті РНБО доручила забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів. А статус і можливості самої Служби - посилити.

- Відповідальним особам забезпечити перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Лаври.

Також Зеленський доручив усім органам, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, – активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України і застосувати персональні санкції.

А вже 2 грудня Зеленський підписав указ про впровадження санкцій проти топових фігур в УПЦ МП.

Згідно з указом, до санкційного списку увійшли наступні особи:

  • Новинський Вадим Владиславович – клірик Української православної церкви, колишній народний депутат;
  • Лебідь Петро Дмитрович – намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ;
  • Швець Ростислав Пилипович - так званий "митрополит Сімферопольський та Кримський Російської православної церкви";
  • Чернишов Костянтин Валерійович – так званий "єпископ Бахчисарайський, вікарій Сімферопольської єпархії Російської православної церкви";
  • Овсянніков Олександр Олександрович - так званий "єпископ Джанкойський та Роздольський Російської православної церкви";
  • Таранов Олександр Борисович - так званий "архієпископ Ровеньківський та Свердловський Руської православної церкви";
  • Іванов Олег Олександрович – митрополит Ізюмський та Куп'янський Української православної церкви;
  • Масленников Олексій Олександрович – єпископ Роменський та Буринський Української православної церкви;
  • Опанасенко В'ячеслав Олександрович - так званий "єпископ Коктебельський Російської православної церкви";
  • Удовенко Володимир Петрович – керуючий Феодосійською єпархією Української православної церкви.

Згідно з документом, обмеження проти цих осіб запроваджуються терміном на 5 років. Санкції передбачають блокування активів, обмеження торгових операцій, а також обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України.

Що далі

Виявлене правоохоронцями у монастирях подекуди шокує, проте не дивує. Так, прямо під Києвом, у Свято-Покровському кафедральному соборі Борисполя силовики перевіряли територію на предмет пропаганди "руського міра", а священиків - щодо укриття російських ДРГ.

Доречі особливо активні адепти "руського міра" вже отримали покарання. Так, настоятеля храму УПЦ МП у Лисичанську засудили на 12 років. Як виявилось, він "зливав" окупантам дані про позиції Збройних сил та патріотів у Сєвєродонецьку.

Крім того, ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП оголошена підозра за антиукраїнську діяльність. Архієпископ поширював через соцмережі дописи антиукраїнського контенту. Для розгону фейків він створив анонімний профіль у Facebook. А в своїх публікаціях користувався наративами російських пропагандистів.

На даний момент правоохороннці формують доказову базу щодо антиукраїнської діяльності УПЦ МП, а також готують переведення Киємо-Печерської лаври в ПЦУ.

Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
Перший півфінал Перший півфінал "Євробачення-2024": Онлайн-трансляція пісенного конкурсу