USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні

Також, на думку Олександра Федієнка, зменшення кількості працівників ТЦК може зірвати мобілізацію в Україні
Олександр Федієнко
Олександр Федієнко
Джерело: відкриті джерела

Керівників Терцентрів комплектування, причетних до мобілізації "заброньованих" громадян, притягатимуть до відповідальності. Очевидно, йдеться про кадрові рішення, адже ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності за такі порушення не передбачено. Про це повідомив заступник голови комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко в ефірі ТАК TV.

Про випадки мобілізації "заброньованих" громадян

За словами Федієнка, керівників ТЦК, що причетні до мобілізації громадян, які мають бронювання, притягатимуть до відповідальності. При цьому він додав, що наразі про такі випадки йому особисто невідомо.

"Вже сьогодні на комітеті ми провели нараду, куди запросили Міністерство оборони, Генеральний штаб, Міністерство економіки, де попитали в них про такі випадки, які трапляються. Туди були запрошені Міністерство цифрової трансформації, обговорили це питання, і якщо такі випадки дійсно трапляються, якщо людина дійсно має відповідну категорію щодо бронювання, особливо якщо це стосується оборонно-промислового комплексу, то, звісно, керівники таких ТЦК будуть притягнуті до відповідальності", – зазначив Федієнко.

За його словами, у цьому питанні є інша проблема – коли керівники підприємств, які свого часу були визначені критично-важливими, і де були заброньовані працівники, вчасно не пройшли підтвердження або критичної важливості (яке потрібно робити кожного року), або невчасно подали свої документи щодо бронювання чи перебронювання цих працівників.

"А ТЦК працює в рамках правового поля і, звісно, могли бути такі випадки", – додав він.

Федієнко також пояснив, що юридично такої відповідальності немає.

"Це може все регулюватися суто роботою комітета, відповідними зверненнями від комітета, можливо, якісь кадрові зміни в тому ТЦК", – розповів він.

Про черги в ТЦК

Олександр Федієнко наголосив, що лише цифровізація допоможе зменшити черги в Терцентрах комплектування після напливу людей, які хочуть оновити свої дані.

"Я думаю, що після вступу закону в дію 18 травня, і як казала заступник міністра пані Катерина Черногоренко, що кабінет запрацює десь приблизно через місяць, а є терміни до 60 днів, коли військовозобов’язані мають обов’язок пройти актуалізацію. Я думаю, що через електронний кабінет це можна буде зробити значно простіше і швидше або через ЦНАП. Там передбачений третій механізм – це ЦНАП. Просто зараз таких механізмів немає і всі військовозобов’язані роблять це через ТЦК", – уточнив заступник голови комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

За його словами, Терцентри комплектування мають недокомплектацію відповідних офіцерів, тому і виникають черги та затримки з обробкою заяв та звернень громадян.

Про можливість зменшення кількості працівників ТЦК

На думку Олександра Федієнка, зменшення кількості працівників Терцентрів комплектування може зірвати мобілізацію в Україні. Він нагадав, що, зокрема, частину працівників ТЦК планували відправити на лінію фронту.

"Я не розділяю такі пропозиції і рішення з урахуванням того, що, по-перше, в нас давно вже переформатовано ТЦК і там або вже проходять службу обмежено придатні, коли вони тоді були визнані обмежено придатні військовослужбовці, або дійсно є недобір відповідних військовослужбовців ТЦК. Якщо зараз ще їх зменшити, то це точно, на мій погляд, може зірвати питання мобілізації", – наголосив нардеп.

Нагадаємо

З 18 травня повнолітні чоловіки мають оновити дані в ТЦК. Громадяни мають оновити інформацію, незалежно від придатності чи непридатності до служби.

Іти до військкомату не потрібно тим, кого виключили з обліку. При цьому до цього правила належать лише ті, у кого у військово-обліковому документі є відповідна відмітка.

Також з 18 травня у форматі застосунку запрацює електронний кабінет військовозобов'язаного, який можна буде завантажити на гаджет. 

Новини за темою: У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
Читайте також:
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25