USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

НКРЕКП планує відмінити граничні ціни на електроенергію для бізнесу

Наразі в Україні гранична максимальна ціна на електроенергію, яку встановлює комісія, – 4 тис. гривень за МВт-год
електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планує розглянути скасування граничних цін на електроенергію для бізнесу. Про це пише "Forbes Україна", посилаючись на проєкт рішення комісії.

НКРЕКП може скасувати обмеження цін на електроенергію для бізнесу на ринку на добу наперед, внутрішньодобовому і балансуючому ринку, про це свідчить проєкт рішення, опублікований на сайті комісії.

Наразі в Україні гранична максимальна ціна на електроенергію, яку встановлює НКРЕКП, – 4 тис. гривень за МВт-год. Раніше на розгляді регулятора був проєкт постанови з підвищенням до 6 тис. гривень за МВт-год.

Новини за темою: Енергомережа України зруйнована на 40–50%. Чи очікувати дефіциту електроенергії влітку

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, обмеження цін збільшить фінансовий потік для всієї вугільної генерації, яка постраждала від російських атак. 

Найбільший гравець в цьому сегменті енергетики – ДТЕК. До війни компанія виробляла 70% теплової генерації електроенергії в Україні, додав Харченко. 

Новини за темою: Україна призупинила експорт електроенергії, щоб покрити внутрішні потреби, – "Укренерго"

Підвищення тарифів на електроенергію

З 1 червня буде підвищено тариф на електроенергію для населення на 57–83%, до 2,64 гривні за кВт-год.  

З підняттям тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте до 250 гривень, підрахували у Міненерго.

Нагадаємо, зараз тариф для населення становить 1,44 грн/кВт-год за умови місячного споживання 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ) за умови споживання обсягів, що перевищують цей показник.

Читайте також:
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости