USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

НАТО запускає найбільший в історії розвідувальний проєкт. В чому суть?

Очікується, що програма буде використовуватися для розвідувальних потреб
НАТО
НАТО
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні 18 європейських країн підписали угоду про намір об'єднати зусилля та створити спільну мережу супутникової розвідки. Йдеться про 16 країн НАТО, Фінляндію та Швецію – вони також планують приєднатися до альянсу. Про це повідомляється на сайті НАТО.

Ініціатива під назвою "Постійне спостереження альянсу з космосу" полягатиме у створенні віртуального угруповання "Аквіла". До неї увійдуть як національні, так і комерційні супутники. 

ЩО ОЧІКУЮТЬ ВІД ПРОЄКТУ

  • покращення розвідки та спостереження;
  • підтримка місії та операції НАТО;
  • збільшення обсягу обміну космічними даними з командною структурою блоку;
  • поліпшення навігації, зв’язку та можливостей раннього попередження про запуски ракет.

Крім того, за словами помічника генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Девіда Кетллера, завдяки програмі у наступному десятилітті хочуть запустити більшу кількість супутників. Так, до 2032 року їх планується запустити понад 24 тисячі. Для порівняння: в минулому десятилітті ця цифра сягала 5500.

Країни-учасниці можуть підтримати ініціативу шляхом надання доступу до власних супутників або ж надати інші можливості для  збору і аналізу даних. За відсутності таких можливостей держави мають можливість фінансово підтримати проєкт. Першою країною, яка підтримала ініціативу, виявився Люксембург. Попередній внесок держави становить 16,5 млн євро.

Новини за темою: Чому війна в Україні стала для НАТО уроком? За яким принципом блок підтримує Україну? Відповідає генсек альянсу Столтенберг

"Цей проєкт також є чудовим прикладом військово-цивільного співробітництва, забезпечуючи потужний актив у нашому розвідувальному арсеналі", – сказав заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО

Про створення віртуальної мережі, яка має об'єднати військові і комерційні супутники, раніше заявляв генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг. Він розповів, що мережа повинна використовуватись для потреб розвідки. Це дозволить покращити координацію між структурами НАТО під час проведення операцій. 

Додамо, що наразі блок також розробляє секретні інструкції на випадок участі країн альянсу у конфлікті. У секретних інструкціях плануватимуться способи одночасної участі НАТО в так званому високоінтенсивному конфлікті за статтею 5, коли союзники повинні захищати один одного, а також поза зоною дії цієї статті.


Читайте також:
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу
У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни
Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба