USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба

Берлін проаналізує, що можна зробити і які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Під час зустрічі Ради Україна – НАТО у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 4 квітня Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для України. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у соцмережі Х.

Глава відомства зазначив, що Німеччина "негайно ініціює аналіз усіх наявних не тільки у союзників, а й узагалі у світі систем батарей Patriot та інших систем ППО".

Також Берлін проаналізує, що можна зробити і які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну.

Очільник МЗС також у розмові з журналістами підтвердив, що під час зустрічі Ради Україна – НАТО зосередився виключно на одній темі – постачанні систем Patriot, хоча союзники планували обговорити довгострокові зобов'язання.

"Один із дуже досвідчених міністрів сказав, що це була найжорсткіша промова міністра закордонних справ, яку він чув у своєму житті. Я вибачився за те, що зіпсував святковий настрій – день народження НАТО, але я відчував, що потрібно занурити колег у сувору реальність жителів Харкова, Одеси, Львова", – вказав Кулеба.

Також він зазначив, що ті міністри, які були в Україні і чули роботу систем ППО, на відповідні прохання Києва "реагують інакше".

Потреба в ППО

Російська армія останнім часом завдає дедалі більше повітряних ударів по цивільній та критичній інфраструктурі України. Зокрема, через атаки окупантів Харків уже кілька днів живе в умовах постійних відключень світла.

Крім того, від обстрілів потерпають й інші регіони, такі як Одеська, Сумська, Донецька, Запорізька, Чернігівська та західні області України.

За деякими даними, щоб хоча б якось захистити небо, Україні необхідно щонайменше 10 установок Patriot, які здатні збивати не тільки крилаті ракети, а й балістичні.

Американські установки вже давно показали свою ефективність в Україні. Наприклад, з моменту постачання першої системи в країну, ця ППО знищила як мінімум 15 аеробалістичних ракет "Кинджал".

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї