USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені

Постачання має початися слідом за Данією
F-16

F-16. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Нідерланди планують почати відправку Україні винищувачів F-16 цієї осені слідом за Данією, яка має намір передавати літаки влітку. Про це під час брифінгу у Вільнюсі заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, пише Delfi.

За її словами, саме такий графік постачання винищувачів Україні передбачає прописаний план союзників.

"У нас усе розписано за проєктом, який полягає в навчанні українських пілотів, підготовці обслуговуючого персоналу і передачі реальних літаків", – сказала вона.

Зокрема, за словами Оллонгрен, до плану входить і навчальний центр у Румунії, де партнери допомагають розпочати навчання українців.

Також вона зазначила, що наразі українські пілоти проходять навчання у Данії, США та інших країнах.

"І якщо нам вдасться втриматися на цьому шляху, а в України все буде працювати, зрозуміло, в їхній власній країні, то перші літаки будуть поставлені Данією вже цього літа. І ми сподіваємося взяти участь у поставках з осені з нашими F-16", – додала міністерка.

Що відомо про F-16?

Літак F-16 – легкий багатоцільовий винищувач із США четвертого покоління. Попри досить поважний вік, адже F-16 було створено ще 48 років тому, він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

F-16 має широкий спектр ракетного та бомбового озброєння.

Очікується, що у небі над Україною цей літак може не лише змінити баланс сил у повітрі, а й вплинути на перебіг всієї війни.

Характеристики:

  • довжина: 15 метрів;
  • висота: 5 метрів;
  • екіпаж: 1 людина;
  • максимальна швидкість: 2+ Маха (1,500 метра за годину);
  • розмах крил: 9,5 метра;
  • тягооснащеність: 1,1;
  • максимальна злітна вага: 21,7 тонни;
  • точок підвіски: може бути до 13;
  • вага: 9,2 тис. кг.

Вартість F-16 назвати важко, особливо, враховуючи велику кількість версій цих винищувачів. Однак вона може коливатися у розмірі від 43 до 55 млн доларів.

Коаліція винищувачів

Нагадаємо, що торік українські союзники оголосили про створення коаліції з постачання бойової авіації Збройним силам України. Авіаційну коаліцію очолили Нідерланди та Данія, які першими заявили про готовність передати винищувачі Києву. 

Через деякий час українські пілоти розпочали навчання на цих "пташках". The New York Times повідомляв, що до цього літа до бойових вильотів на F-16 будуть готові дванадцять пілотів ЗСУ.

Новини за темою: Румунія погодила навчання 50 українських пілотів на F-16 на своїй території
Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні