USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Через брак чоловіків на виробництві українські жінки все частіше опановують чоловічі професії, – дослідження

Після мобілізації чоловіків до ЗСУ на середніх та великих підприємствах виник значний дефіцит кадрів
Жінки на шахті
Джерело: відкриті джерела

В Україні підприємства почали залучати жінок на чоловічі посади. Про це свідчать результати дослідження трендів на ринку праці, проведеного Конфедерацією роботодавців України. Зазначається, що після повномасштабного вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

"Після мобілізації чоловіків до ЗСУ на середніх та великих підприємствах виник значний дефіцит кадрів, тому на вакантні місця переводять жінок. Така практика існує у сферах металообробки та переробки агропродукції на виробництвах з високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання. Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень. Така практика шириться, зокрема, у меблевій промисловості", – йдеться у дослідженні.

Серед інших нових трендів у Конфедерації роботодавців України відзначили втричі вищий інтерес до заснування бізнесу серед ветеранів, ніж серед пересічних українців.

"Роботодавці побоюються, що при працевлаштуванні ветеранів вони зіштовхнуться з важким психоемоційним станом таких працівників (79%), алкогольною чи наркотичною залежністю (25%), конфліктністю (24%). Виходом може бути розвиток індивідуальної зайнятості ветеранів та осіб з інвалідністю. 63,6% опитаних ветеранів заявили, що хочуть мати власну справу. Це утричі більше, ніж у країні загалом у мирному 2018 році", – відзначається у дослідженні з посиланням на оприлюднені раніше соціологічні дослідження.

Підприємства фіксують випадки звільнення ветеранів з незрозумілих, на перший погляд, причин. При детальному з'ясуванні виявляється, що працівник на війні командував підрозділом, а в мирному житті повертається на посаду підлеглого. Часто демобілізованим складно змиритися з тим, що під час служби вони отримували 100 тисяч гривень, а після повернення заробляють 18–20 тисяч гривень, йдеться у дослідженні Конфедерації роботодавців України.

Ще одним трендом на ринку праці називають існуючий високий рівень недовіри між роботодавцями та особами з інвалідністю, на що вказують соціологічні дослідження. В основі недовіри – брак знань роботодавців про цих осіб і не завжди задовільний рівень їх кваліфікації. 61% таких осіб вказали, що їх сприймають як "непрацездатних" та "людей з труднощами в спілкуванні", тому роботодавці не хочуть брати їх на роботу. Недовіра породжує руйнівні явища, які роблять можливим "оренду" трудових книжок для виконання деякими підприємствами на папері 4-відсоткового нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю.

"Роботодавці не вірять у спроможність осіб з інвалідністю працювати на достойному рівні, тому не хочуть допускати в компанії людей, яким не довіряють. Хоча доволі багато людей, які недавно отримали статус інвалідності, мають спеціальність, за якою можуть працювати і в новому статусі. Є випадки, коли особи з інвалідністю мають надзвичайно високу кваліфікацію. У рамках проєкту "Разом" ми проводили інтерв‘ю з незрячою дівчиною, яка закінчила Національний університет імені Шевченка з червоним дипломом і синхронно перекладає тригодинні переговори, перебуваючи вдома", – відзначили у Конфедерації роботодавців. "Для осіб з інвалідністю робота надзвичайно важлива, оскільки вона дає певну фінансову свободу і дозволяє відчувати свою затребуваність. Плинність кадрів серед осіб з інвалідністю вдвічі менша, ніж серед працівників без обмежень. Тривалість роботи на одній і тій же посаді суттєво більша", – уточнюється у дослідженні.

Очікування негативної реакції суспільства призводить до того, що багато компаній не розголошують клієнтам той факт, що послуги їм надає особа з інвалідністю. Зокрема, це стосується транспортних компаній, хоча сучасні протези дозволяють людям з ампутаціями верхніх або нижніх кінцівок адаптуватися до керування легковими та вантажними авто чи навіть спеціальною технікою.

Залучення на ринок праці осіб з інвалідністю та ветеранів є важливими факторами компенсації дефіциту на ринку праці. Конфедерація роботодавців України розробила комплексний посібник з працевлаштування осіб з інвалідністю, в якому зібрала практичні поради за вимоги законодавства щодо їх залучення на ринок праці.

Українки пішли в шахти, щоб замінити чоловіків

Внаслідок вторгнення РФ в Україну чоловіків, які працювали на копальнях, мобілізували до лав ЗСУ. Щоб підприємства продовжили працювати, на роботу почали брати жінок. Про те, як жінок допустили до роботи в шахтах, та про інші сфери економіки, де їх стане ще більше, розповіло видання The Economist.

У статті нагадали, що з перших днів війни до лав ЗСУ мобілізують чоловіків, придатних для війська. Зокрема, на одній із шахт у Тернові у Львівській області на війну пішли 600 осіб – це десята частина усіх працівників. Їм на зміну прийшло 300 жінок, заявив журналістам директор шахти Дмитро Забєлін. З них 100 – ніколи не мали досвіду такої роботи. Жінки працюють на конвеєрі, який доставляє вугілля на поверхні, стежать за технікою безпеки та справністю електропроводки. Також керують вагонетками, які рухаються під землею, стежать за ліфтами.

Незабаром жінки все більше долучаться у нетрадиційні галузі – в енергетику, на транспорт та на оборонні виробництва. В цілому їх побільшає у "промисловості, на будівництві та у гірничодобувній галузі", – цитує видання міністерку економіки Юлію Свириденко. На її думку, особливо це стане помітно під час реконструкції України. Також очікують подальшого зростання кількості жінок через повернення з війни ветеранів, які матимуть ампутації та травми. Тоді знадобляться лікарі, психологи, а також доглядальниці, впевнений автор The Economist.

Тим часом Україні є куди розвиватись з точки зору забезпечення гендерної рівності, йдеться у статті. Журналісти вказали, що досі є розрив у зарплатах: жінки отримують на 18% менше за чоловіків. Крім того, за 30 років незалежності зменшилась кількість працевлаштованих жінок: у 1990 році їх було 54%, напередодні вторгнення – 48%. При цьому працюють вони у низькооплачуваних сферах – освіті, медицині, домашня праця.

Нагадаємо, в Україні на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукають у Києві та області, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Топ професій за кількістю наявних вакансій на Єдиному порталі вакансій склали продавець-консультант – 15 323 вакансій; водій – 8409; менеджер з продажу – 7350. Також до першої десятки увійшли бухгалтер, кухар, інженер, лікар, вантажник, швачка та фармацевт.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську