USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Звільнень українських айтівців стає більше, майже половина боїться втратити роботу, – результати опитування

Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників і дизайнерів
айтішник
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Звільнень українських айтівців стає більше, майже половина боїться втратити роботу. 25% опитаних сказали, що їх звільняли протягом останнього року, йдеться в даних дослідження DOU.

Аналітики кажуть, що тривалість пошуку роботи зростає: 54% респондентів знаходять нову позицію протягом двох місяців і довше. З хорошого – більшість тих, хто шукає нову роботу зараз, її знаходять.

"Опитування айтівців про пошуки роботи провели у вересні – жовтні 2023-го. Також порівняли отримані дані з опитуванням за лютий 2023-го і з’ясували, як за пів року змінилася ситуація на ІТ-ринку праці. У вересні – жовтні 2023 року нам відповіли 4 тис. 485 респондентів усіх тайтлів і спеціалізацій і 756 фахівців, які шукають першу роботу в ІТ: в опитуванні могли брати участь як фахівці, які нині в Україні, так і ті, хто живе за кордоном", – розповіли дослідники.

Зокрема, відзначили ситуацію з роботою в ІТ, яка помітно ускладнилася на другому році повномасштабної війни. За останні 12 місяців 25% айтівців звільнили чи не продовжили контракт (пів року тому таких було лише 16%, – ред.). Ще 16% фахівців пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку. Загалом 47% айтівців пішли з роботи чи проєкту протягом останнього року.

"Під скорочення потрапляють як досвідчені айтівці, так і ті, хто лише недавно почав працювати в індустрії. Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників (26%), QA (30%) і дизайнерів (28%). На бенч чи в неоплачувані відпустки частіше за інших теж відправляють технічних фахівців – DevOps / SRE (11% за останні 12 місяців побували на бенчі), QA і Data Scientist /Data Engineer (по 10%), розробників (9%)", – пояснюють спеціалісти.

Ситуація з роботою впливає на настрої айтівців

42% тих, хто зараз працює, бояться втратити роботу, а серед фахівців з досвідом менш як три роки, таких 49%. Айтівці з досвідом більш як п’ять років впевненіші у своєму робочому місці, проте і серед них 38% хвилюються через можливу втрату роботи.

Новини за темою: Через брак чоловіків на виробництві українські жінки все частіше опановують чоловічі професії, – дослідження

Фахівці, які недавно прийшли на роботу в компанію, частіше хвилюються за своє місце, ніж їхні колеги, які працюють в одній компанії довше. Переживання торкнулися навіть досвідчених спеціалістів, які нещодавно змінили роботу. Серед айтівців з досвідом понад п’ять років бояться втратити місце 41% тих, хто прийшов у компанію менше як два роки тому, проти 34% серед тих, хто працює довше.

"Найбільше можливою втратою роботи переймаються тестувальники та дизайнери (52% тих, хто зараз працює, бояться залишитись без роботи). Найбільш оптимістичні фахівці з Data Science (тільки 30% з них хвилюються через роботу), DevOps і SRE (31%) та аналітики (35%). Айтівці з Києва та ті, хто нині перебуває за кордоном, трохи впевненіші у своїй роботі – близько 40% з них бояться втратити її, в той час як у Дніпрі та Харкові таких майже половина", – зауважують дослідники.

Водночас 37% айтівців, які нині мають роботу, хотіли б її змінити. Проте вдвічі менше – 18% насправді планують це зробити, згідно з цьогорічним Портретом ІТ-фахівця.

"Ця різниця може пояснюватися тим, що 66% українських айтівців вважають, що знайти нову роботу їм зараз було б складно. А чимало з них лишаються на позиції чи проєкті, який воліли б змінити. 52% опитаних айтівців сказали, що шукали роботу протягом останніх 12 місяців. У лютому 2023 року таких було 43%, число тих, хто шукав нову роботу, однаково зросло і в Україні, і за кордоном", – прокоментували аналітики.

64% тих, хто шукав роботу протягом останнього року, її знайшли. Як і раніше, фахівці, які перебувають в Україні, найчастіше знаходять місце саме в українських ІТ-компаніях – 80% тих, хто знайшов роботу протягом останнього року. Фахівці, які виїхали з України, стали частіше працевлаштовуватись у закордонних компаніях: у лютому 60% нових наймів серед них були в закордонних компаніях, а сьогодні вже 69%.

"Хоча більшість пошукачів знайшли нове місце, робити це довелося довше, ніж раніше. В лютому 2023 року 49% фахівців, які знайшли нову роботу протягом останнього року, витратили на пошук місяць чи менше. Зараз лише 37% айтівців можуть вкластися в цей термін", – вказано в опитуванні.

Як із працевлаштуванням і зарплатою?

Дослідники стверджують, що найдовше працевлаштовуються новачки: 40% тих, хто цього року знайшов першу роботу в ІТ, витратили на це понад три місяці. Фахівцям з досвідом більше як три роки шукати легше: близько 60% з них впоралися за півтора місяця.

"Українські айтівці, які опинилися за кордоном, витрачали на пошук нового місця стільки ж, скільки їхні колеги в Україні. Знайти роботу на вищу зарплату теж стає важче, ніж раніше. 56% айтівців, яким це вдалося протягом останнього року, стали отримувати вищу зарплату. Це менше ніж пів року тому – тоді роботу з вищою зарплатою знайшли 65%", – вважають аналітики.

Різниця між пошуком в Україні та за кордоном помітна: серед тих, хто знайшов нову роботу в іншій країні, 71% отримали підвищення зарплати.

Новини за темою: В Україні збільшується кількість вакансій: Кого шукають роботодавці?

Найлегше зараз отримати підвищення зарплати фахівцям з досвідом в ІТ від одного до трьох років: 71% стали заробляти більше при переході на іншу роботу. Фахівці з великим досвідом, навпаки, цього року частіше за інших погоджувалися на нижчі компенсації: близько 20% айтівців з досвідом більш як п’ять років при зміні роботи стали отримувати менше.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот