USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Україні виник дефіцит робочої сили: Причинами називають еміграцію та мобілізацію

Серед людей, які мали роботу до повномасштабного вторгнення, частка тих, хто не працює, знизилась до 25%
люди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Нині в Україні спостерігається тенденція до обмеженої пропозиції робочої сили, зокрема через міграцію та мобілізацію. Водночас попит на працівників зростає, йдеться у макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України за жовтень.

"Кількість вакансій зростала як через сезонність, так і пожвавлення економіки", - зазначено в документі.

Разом з тим кількість резюме знижувалася. Однією з можливих причин цього регулятор називає поступове відновлення зайнятості українців.

Також в НБУ посилаються на результати опитування "Рейтингу", згідно з якими серед людей, які мали роботу до повномасштабного вторгнення, частка тих, хто не працює, знизилась до 25%.

Водночас економісти говорять про обмежену пропозицію робочої сили через міграцію та мобілізацію.

В Україні зростає кількість вакансій

У вересні показник сягнув 105 тисяч і став найбільшим від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє Опендатабот.

Зазначається, що 62% пропозицій про роботу в Україні у вересні припадали на п'ять регіонів. У переліку –  Київщина, Дніпропетровщина, Львівщина, Одещина та Харківщина.

Новини за темою: Реформа держслужби: Які "сюрпризи" очікують на чиновників у 2024-му?

Куди поділися кандидати на роботу?

Фахівці зауважують, що нових та оновлених резюме місяць до місяця знову меншає: до 335 тисяч, на 4% у вересні менше, порівняно з серпнем. Наразі частіше за інших роботу шукають продавці-консультанти, адміністратори, менеджери з продажу, бухгалтери та водії.

"Дистанційна робота залишається другою за затребуваністю в резюме кандидатів. Частіше роботу шукають лише на Київщині, а топ-3 замикає Львівська область. Найбільші зарплати, як і раніше, залишаються у медіабаєрів – 52,5 тисячі гривень, та водіїв-міжнародників – 45 тисяч гривень", – додають автори.

Раніше у Держслужбі зайнятості розповіли про актуальні вакансії та зарплати.

Зазначалося, що в Україні на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукали у Києві та області, а також у Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Новини за темою: В Україні затвердили Індекс цифрової економіки та суспільства
Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років
Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони