USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні виник дефіцит робочої сили: Причинами називають еміграцію та мобілізацію

Серед людей, які мали роботу до повномасштабного вторгнення, частка тих, хто не працює, знизилась до 25%
люди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Нині в Україні спостерігається тенденція до обмеженої пропозиції робочої сили, зокрема через міграцію та мобілізацію. Водночас попит на працівників зростає, йдеться у макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України за жовтень.

"Кількість вакансій зростала як через сезонність, так і пожвавлення економіки", - зазначено в документі.

Разом з тим кількість резюме знижувалася. Однією з можливих причин цього регулятор називає поступове відновлення зайнятості українців.

Також в НБУ посилаються на результати опитування "Рейтингу", згідно з якими серед людей, які мали роботу до повномасштабного вторгнення, частка тих, хто не працює, знизилась до 25%.

Водночас економісти говорять про обмежену пропозицію робочої сили через міграцію та мобілізацію.

В Україні зростає кількість вакансій

У вересні показник сягнув 105 тисяч і став найбільшим від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє Опендатабот.

Зазначається, що 62% пропозицій про роботу в Україні у вересні припадали на п'ять регіонів. У переліку –  Київщина, Дніпропетровщина, Львівщина, Одещина та Харківщина.

Новини за темою: Реформа держслужби: Які "сюрпризи" очікують на чиновників у 2024-му?

Куди поділися кандидати на роботу?

Фахівці зауважують, що нових та оновлених резюме місяць до місяця знову меншає: до 335 тисяч, на 4% у вересні менше, порівняно з серпнем. Наразі частіше за інших роботу шукають продавці-консультанти, адміністратори, менеджери з продажу, бухгалтери та водії.

"Дистанційна робота залишається другою за затребуваністю в резюме кандидатів. Частіше роботу шукають лише на Київщині, а топ-3 замикає Львівська область. Найбільші зарплати, як і раніше, залишаються у медіабаєрів – 52,5 тисячі гривень, та водіїв-міжнародників – 45 тисяч гривень", – додають автори.

Раніше у Держслужбі зайнятості розповіли про актуальні вакансії та зарплати.

Зазначалося, що в Україні на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукали у Києві та області, а також у Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Новини за темою: В Україні затвердили Індекс цифрової економіки та суспільства
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали