USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

"Нафтогаз" звернувся до суду США для примусового стягнення 5 млрд доларів із РФ

Це компенсація за захоплення майна "Нафтогазу" у Криму
Нафтогаз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

НАК "Нафтогаз України" та ще п’ять компаній Групи "Нафтогаз" подали клопотання до Окружного суду США округу Колумбія щодо стягнення з Росії 5 мільярдів доларів (включно з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно "Нафтогазу" в Криму. Це клопотання подане на підтвердження відповідного рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, повідомили у пресслужбі "Нафтогазу".

У відомстві пояснили, що таке клопотання необхідне через те, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання.

Тобто відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року "Нафтогаз" має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Російської Федерації. 

"Оскільки Росія добровільно не сплатила "Нафтогазу" кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення цих коштів. Зараз ми працюємо над цим у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях", – зазначив голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Новини за темою: Найпотужніша за останні роки: "Нафтогаз" заявив про запуск нової свердловини

При цьому відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.

Передісторія

12 квітня 2023 року Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію сплатити 5 млрд доларів компенсації за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи "Нафтогаз" в Криму у 2014 році. 

Арбітражне рішення було винесено після слухань щодо визначення суми компенсації, які завершилися в березні 2022 року на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Новини за темою: "Нафтогаз" братиме участь у спільних закупівлях газу з ЄС

У жовтні 2016 року "Нафтогаз" та шість інших компаній Групи "Нафтогаз" ініціювали арбітражне провадження (справа PCA №2017-16) проти РФ на підставі Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Росії про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій. 

"Нафтогаз" просив арбітражний трибунал зобов’язати РФ виплатити компенсацію за порушення Угоди про захист інвестицій, зокрема за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій "Нафтогазу", що стали однією з основних мішеней Росії у Криму у 2014 році.

Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року. У лютому 2019 року трибунал прийняв рішення на користь "Нафтогазу".

Трибунал підтвердив свою юрисдикцію на розгляд справи та визнав, що Російська Федерація в порушення своїх зобов’язань за Угодою про захист інвестицій незаконно експропріювала інвестиції "Нафтогазу". Відповідно, друга стадія арбітражного провадження стосувалася визначення розміру компенсації втрат "Нафтогазу".

У липні 2022 року Гаазький апеляційний суд підтвердив юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі. 

Читайте також:
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок