USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

"Нафтогаз" залучив американських юристів для стягнення з Росії 5 млрд доларів компенсації за активи в Криму

Зараз опрацьовуються всі можливі шляхи визнання і примусового виконання арбітражного рішення
Крим
Джерело: скріншот

Американська юридична компанія Covington & Burling LLP презентувала "Нафтогазу" стратегію стягнення з РФ 5 млрд доларів компенсації за захоплення активів у Криму. Про це повідомив голова НАК "Нафтогаз Україна" Олексій Чернишов.

Він зазначив, що "Нафтогаз" не сподівається на добровільне відшкодування збитків від РФ. Тому зараз опрацьовуються всі можливі шляхи визнання і примусового виконання арбітражного рішення.

Компанія докладе всіх зусиль, щоб рішення, ухвалене в Гаазі, було втілено в життя, додав Чернишов.

Суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити "Нафтогазу" 5 мільярдів доларів компенсації за збитки в Криму

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав Росію виплатити 5 мільярдів доларів на користь "Нафтогазу". Про це у Facebook написав голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

За його словами, сума у 5 мільярдів доларів – це компенсація за збитки та втрачене майно "Нафтогазу" в окупованому Криму.

Зокрема, йдеться про відшкодування активів, спрямованих на розробку газових родовищ та розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури, яка "стала однією з головних мішеней агресора під час окупації українського півострова дев’ять років тому".

"Суд встановив, що сума такої компенсації повинна дорівнювати справедливій ринковій вартості активів "Нафтогазу" до моменту їхньої експропріації. Попри наполягання Росії на тому, що "Нафтогаз" не має права на будь-яку компенсацію за експропріацію його активів, Арбітражний трибунал не погодився з таким твердженням", – йдеться у заяві.

Сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою сумою, присудженою Міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію Росією активів у Криму.

Крім цього, суд ухвалив рішення, що Росія повинна відшкодувати "Нафтогазу" витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням.

Трохи історії

Як пояснили в компанії, у жовтні 2016 року "Нафтогаз" та шість інших компаній групи "Нафтогаз" ініціювали арбітражне провадження проти РФ на підставі Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій.

Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року. У лютому 2019-го трибунал прийняв рішення на користь "Нафтогазу". Трибунал підтвердив свою юрисдикцію на розгляд справи та визнав, що РФ в порушення своїх зобов’язань за Угодою про захист інвестицій незаконно експропріювала інвестиції "Нафтогазу". Відповідно, поточна (друга) стадія арбітражного провадження стосується визначення розміру компенсації втрат "Нафтогазу.

У липні 2022 року Гаазький апеляційний суд підтвердив юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі.

Читайте також:
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео
Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК "Нафтогаз України"