USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Найпотужніша за останні роки: "Нафтогаз" заявив про запуск нової свердловини

Нова свердловина дозволяє добувати 580 тис. кубометрів газу на добу
газ
Джерело: відкриті джерела

АТ "Укргазвидобування", що є частиною Групи "Нафтогаз", запустило в роботу нову пошукову свердловину глибиною 5800 м, наразі її дебіт становить 580 тис. куб. м газу на добу. Про це повідомляє пресслужба "Нафтогазу". 

"Це одна з найпотужніших свердловин, що запустило "Укргазвидобування" за останні роки. Більш того, вона відкрила перспективи раніше нерозвіданого блоку на одному з родовищ на сході країни. Перспективні ресурси газу цього блоку оцінюються в понад 6 млрд куб. м. Наразі у вказаному блоці відбувається підготовка до буріння ще двох нових свердловин: пошукової та розвідувальної", – розповів очільник "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Зазначається, що родовище має значні перспективи та разом з тим складну геологічну будову, яка сильно ускладнена глибинними розломами і має блоковий характер. Виявлені газові поклади перебувають в умовах високотемпературного розрізу з аномально високими пластовими тисками. 

Через брак технологій раніше розробка перспективних покладів цього родовища на значних глибинах була неможливою. 

В Україні введена в дію газова свердловина, яка дає понад 460 тис. кубометрів газу на добу

"Укргазвидобування" пробурило розвідувальну свердловину, яка відкрила новий нафтогазовий поклад на вже виснаженому родовищі. І вже з березня потужніша свердловина, яка дає понад 460 тис. кубометрів газу на добу, запущена в роботу, інформує пресслужба "Нафтогазу".

У "Нафтогазі" повідомили, що для пошуків покладів застосовували нові підходи до обробки геологічної інформації, зокрема матеріалів 3D сейсморозвідки. І це дало змогу ідентифікувати раніше нерозвіданий поклад, а також визначити оптимальну точку для буріння. Цікаво те, що це родовище раніше вважалось виснаженим.

Це ще один крок до відмови від імпорту газу

Раніше голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов заявляв, що Україна зможе відмовитися від імпорту газу, якщо досягне запланованих обсягів видобутку власного газу. За його словами, "Нафтогаз" планує у 2023-му збільшити видобуток газу на 8% – до 13,5 млрд кубометрів, а приватні компанії – на 16% на тлі заборони експорту палива.

Приватні видобувники в наступному році мають добути понад 5 млрд кубометрів. І якщо загальний видобуток складе понад 18,5 млрд кубометрів, Україна зможе обійтись без імпорту, або з мінімальними обсягами. 

В цілому у 2023 році Україна планує збільшити видобуток природного газу майже до 19 млрд куб. м.

"Цього року ми маємо амбітну мету – додатково видобути 1 млрд кубометрів. Також очікуємо, що об'єми збільшать і приватні видобувні компанії. Тож у 2023-му зможемо мати майже 19 млрд кубометрів українського газу. Звісно, видобування вимагає неабияких інвестицій: розвідка, аналітика, проєктування, сейсміка тощо. Ми самі інвестуємо в цю галузь. Так само залучаємо іноземних партнерів – представників західних газових та нафтових компаній, щоб спільно працювати на певних територіях", – розповідав очільник "Нафтогазу".

Скільки газу було видобуто у 2022 році

Минулого року Україна видобула близько 18,5 млрд куб м природного газу. Якщо порівняти із 2021-м – то видобуток газу скоротився на 6% – з 19,8 до 18,5 млрд куб м. Це найнижче значення видобутку за останні 20 років. Основна причина – війна. Адже частина родовищ розташована на територіях, де велись активні бойові дії, наприклад, у Харківській області, або тимчасово окуповані російськими військами.

Тим часом у Європі з'явився новий орієнтир для зрідженого природного газу (ЗПГ), який, як сподіваються регулюючі органи, допоможе ринку позбутися різких стрибків цін, що спостерігалися минулого року.

Читайте також:
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили
Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ