USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 8 5 8 0 (+1110)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок

Технологія дозволяє пацієнтам не втрачати своєї продуктивності так само, як і людям з неушкодженими ногами
біонічний протез
Біонічний протез
Джерело: скріншот

Учені Массачусетського технологічного інституту (США) розробили біонічний протез ноги, яким завдяки сигналам може керувати мозок. Така технологія, судячи з досліджень, допоможе людям з ампутаціями нижче коліна ходити природніше й легше оминати перешкоди, пише The Economist.

Науковці стверджують, що використали інноваційну хірургічну техніку. Йдеться про міоневральний інтерфейс агоніст-антагоніст (AMI), який відновлює зв'язок між нервами та м'язами ніг (м'яз зачасту під час ампутації розривається, – ред.).

Ця техніка може принести користь, адже чимало людей з ампутаціями відчувають фантомну кінцівку, щось на кшталт примарних залишків втраченої ноги. А це доволі незручно.

І коли роботизовану ногу під’єднали до АМІ, нервові сигнали, що надходили від мозку до м’язів і назад, дозволили учасникам повністю контролювати свої нові ноги. Хоча протези, керовані нервовими сигналами, розробили раніше, вони зазвичай контролювалися лише мозком учасників під час певних рухів. Це відбувалося, наприклад тоді, коли ступня була відірвана від землі у "фазі гойдання" ходьби.

Вчені провели низку досліджень з використанням цих протезів і в останньому учасники контролювали протез весь час.

"Жодне попереднє дослідження не могло продемонструвати такий рівень контролю над мозком", – розповів доктор Герр.

До того ж науковці додають, що пацієнти з біонічною ногою, яка під'єднана до АМІ, збільшили швидкість ходьби на 41% порівняно з людьми, які отримали ампутацію нижче коліна і використовували такий самий протез, але без цієї технології.

Тому все це дозволяє таким пацієнтам не втрачати своєї продуктивності так само, як і людям з неушкодженими ногами. І вони також можуть підійматися чи спускатися сходами та долати схили, чи перешкоди.

Пацієнти можуть адаптуватися до різних місцевостей на 32%–43% швидше, ніж люди, які мали стандартні ампутації. Крім того, вони збільшили швидкість своєї ходьби на 41% порівняно з тими, хто використовував звичайний протез. Це дозволяє їм ходити так само, як і людям зі звичайними ногами. І легше підійматися сходами та обходити перешкоди.

Водночас науковці кажуть, що слід ще побачити, чи зможе новітня технологія досягти подібних результатів для людей з ампутаціями колін або верхніх кінцівок.

Новини за темою: Вчені знайшли спосіб, як відновити слух у дітей із вродженою глухотою

До речі, медіамагнат Ілон Маск нещодавно анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим. Поки що новацію успішно протестували на сліпих мавпах.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Меланома – одне з найнебезпечніших онкологічних захворювань. Як розпізнати і чи можна вилікувати Меланома – одне з найнебезпечніших онкологічних захворювань. Як розпізнати і чи можна вилікувати
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський