USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Майже дві третини українців під час війни не змінювали місце проживання, – опитування

Більшість респондентів не виїжджали з домівок навіть попри обстріли
зруйноване житло війна

Зруйнований будинок внаслідок атаки росіян

Джерело: відкриті джерела

З 24 лютого 2022 року – початку вторгнення Росії в Україну – 72% українців не змінювали місця свого проживання. Про це свідчать результати опитування, проведеного групою "Рейтинг" 23–26 грудня минулого року.

З кінця лютого минулого року лише 16% опитаних українців змінили місце проживання, 12% – виїжджали, але вже повернулися додому. 

При цьому, за даними "Рейтингу", половина тих, хто виїхав, планують повертатися додому тільки по закінченню війни. 10% мають намір повернутися найближчим часом, 23% – ще перечікують, 11% - не планують повертатися додому.

Серед мешканців територій, близьких до бойових дій (південь-схід) дві третини сьогодні проживають поза своїми домівками. 

Не вплинули навіть обстріли

Переважна більшість респондентів – 87% не змінювали місце проживання у зв’язку з обстрілами інфраструктури. Лише 8% – виїхали і проживають поза домом з цієї причини, а 5% – виїжджали і вже повернулися.

При цьому кожен десятий респондент має пошкодження або руйнування житла. 2% опитаних зазначили, що їхнє помешкання зазнало руйнувань і непридатне для життя, 6% – мають часткове пошкодження, 2% - було зруйноване, але вже відновлене.

У 86% респондентів житло не зазнало змін. Серед мешканців зони бойових дій 9% зазначили, що їхні помешкання зруйновані, 20% – частково пошкоджені. На деокупованих територіях зруйноване житло у 5% опитаних, частково пошкоджене – у 14%, було пошкоджене, але вже відремонтоване – у 5%. Серед тих, у кого житло зруйноване або частково пошкоджене, майже 70% – не подавали жодних заяв щодо допомоги по його відновленню.

Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.  

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

Раніше ми писали, що порівняно з 2021 роком сьогодні українці потребують менше коштів для життя. Про це свідчать дані опитування громадської думки після 10 місяців війни.


Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні