USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Лідери БРІКС запрошують на саміт ще шість країн

Аргентина, Єгипет, Ефіопія, Іран, Саудівська Аравія, ОАЕ стануть повноформатними членами БРІКС 2024 року
Президент ПАР Сиріл Рамафоса під час візиту до Києва, 16 червня 2023 року
Президент ПАР Сиріл Рамафоса (по центру) під час візиту до Києва, 16 червня 2023 року
Джерело: Офіс Президента

Лідери країн БРІКС ухвалили рішення запросити Аргентину, Єгипет, Іран, Ефіопію, ОАЕ і Саудівську Аравію стати повноправними членами альянсу. Про це пише Reuters та російські пропагандистські видання з посиланням на заяву президента ПАР Сиріла Рамафоси.

"Ухвалили рішення запросити Аргентину, Єгипет, Ефіопію, Іран, Саудівську Аравію та ОАЕ стати повноправними членами БРІКС", – сказав африканський лідер Сиріл Рамафоса на саміті 24 серпня.

Також питання про розширення блоку БРІКС, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР, стало головним на порядку денному триденного саміту в Йоганнесбурзі, який сьогодні і завершиться.

Аргентина, Єгипет, Ефіопія, Іран, Саудівська Аравія, ОАЕ стануть повноформатними членами БРІКС 2024 року. Раніше до складу БРІКС входили п'ять держав: Бразилія, Росія, Індія, КНР, ПАР.

І хоча всі члени БРІКС публічно висловилися за розширення блоку, між лідерами виникли розбіжності з приводу того, в якому обсязі і як швидко. Загалом заявки на вступ до організації подавали 23 держави.

Що відомо про саміт?

Саміт БРІКС проходить у столиці ПАР Йоганнесбурзі 22–24 серпня. На ньому присутні лідери Китаю, Індії, Бразилії та ПАР, Росію представляє глава МЗС Сергій Лавров.

Новини за темою: Африканські лідери підбили підсумки своїх візитів до України та Росії

Російський диктатор Володимир Путін у столицю ПАР не поїхав через виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на його арешт. На саміті президент РФ виступав по відеозв'язку.

ПАР пообіцяла надати імунітет Путіну

Все почалось з того, що на початку травня президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса попросив главу Росії Володимира Путіна відвідати серпневий саміт БРІКС через Zoom, а не особисто, як домовлялися раніше.

"ПАР відмовилася підтримати санкції проти Росії або засудити її агресію в Україні. Однак нещодавня видача ордера на арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом поставила правлячу партію Південної Африки в незручне становище", – зазначили в ЗМІ.

Річ у тому, що Південно-Африканська Республіка входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС. Саме тому, в разі приїзду Путіна до ПАР, країна змушена буде його заарештувати.

Попри це ПАР, як нині головуюча країна в БРІКС, офіційно запросила Путіна на саміт. Департамент міжнародних відносин ПАР також шукає юридичний висновок щодо того, як поводитися з ордером на арешт, виданим МКС.

Згодом Південно-Африканська Республіка заявила, що надасть дипломатичний імунітет для двох зустрічей офіційних осіб з групи країн БРІКС, інформує Bulawayo24 із посиланням на публікацію в урядовій газеті ПАР.

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати
Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов