USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Путін приїде на саміт БРІКС, – Рамафоса

ПАР пообіцяла надати імунітет Путіну
Путін
Джерело: відкриті джерела

У ПАР заявили, що Путін приїде на майбутній саміт БРІКС. Про це заявив президент ПАР Сіріл Рамафоса, передає Eyewitness News.

"Ходили чутки, що саміт проходитиме онлайн, – ні. Все буде віч-на-віч, очі в очі. Буде кілька глав держав. Що важливо, глави п'яти країн - членів БРІКС братимуть участь у форумі", – зазначив він.

До складу БРІКС входить п'ять держав: Бразилія, Росія, Індія, КНР, ПАР.

ПАР пообіцяла надати імунітет Путіну

Все почалось з того, що на початку травня президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса попросив главу Росії Володимира Путіна відвідати серпневий саміт БРІКС через Zoom, а не особисто, як домовлялися раніше.

"ПАР відмовилася підтримати санкції проти Росії або засудити її агресію в Україні. Однак нещодавня видача ордера на арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом поставила правлячу партію Південної Африки в незручне становище", – зазначили в ЗМІ.

Річ у тому, що Південно-Африканська Республіка входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС. Саме тому, в разі приїзду Путіна до ПАР, країна змушена буде його заарештувати.

Попри це ПАР, як нині головуюча країна в БРІКС, офіційно запросила Путіна на саміт. Департамент міжнародних відносин ПАР також шукає юридичний висновок щодо того, як поводитися з ордером на арешт, виданим МКС.

Згодом Південно-Африканська Республіка заявила, що надасть дипломатичний імунітет для двох зустрічей офіційних осіб з групи країн БРІКС, інформує Bulawayo24 із посиланням на публікацію в урядовій газеті ПАР.

За даними ЗМІ, такий імунітет надають офіційним особам та експертам Організації Об’єднаних Націй, будь-якої спеціалізованої установи чи організації, а також представникам будь-якої держави, що бере участь у міжнародній конференції чи зустрічі, скликаній у Південній Африці.

"Імунітети та привілеї, згідно з Конвенцією ООН, дають особі можливість уникнути арешту чи затримання. Недоторканність поширюватиметься на зустріч міністрів закордонних справ блоку, до якого входять Бразилія, РФ, Індія, Китай та Південна Африка у Кейптауні 1–2 червня", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим імунітет охоплює саміт очільників держав БРІКС, який запланували на 22–24 серпня 2023 року в Йоганнесбурзі.

Читайте також:
Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ Франція збирається запросити РФ на церемонію річниці висадки союзників у Нормандії, – ЗМІ
Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії
Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в "Крокусі"
Трамп у рамках свого Трамп у рамках свого "плану миру за 24 години" пропонує віддати РФ Крим і частину Донбасу, – WP