USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Орбан написав таємного листа керівництву ЄС, у якому лякає їх рішучим Путіним та поразкою України

Далі вас очікують ключові тези з цього "епістолярного витвору"
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, вже відвідавши Росію та переїхавши до наступного пункту свого закордонного турне, Азербайджану, 5 липня написав непублічний лист голові Європейської ради Шарлю Мішелю та главам держав – членів ЄС, у якому підсумував свої відвідини Києва та Москви. 

"Радіо Свобода" отримало цей лист від анонімного європейського чиновника, а його справжність підтвердили ще два чиновники Євросоюзу. Це ж видання, посилаючись на розслідувальний проєкт "Система", який, власне, з цим листом ознайомився, дає основні його тези та цитати. 

Отже. По-перше, Орбан пише, що під час поїздок до України та Росії "не виступав від імені всього Європейського Союзу", "а лише хотів дізнатися позиції сторін". 

Новини за темою: Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW

Далі Орбан заявляє, що, на думку Путіна, "час не на боці України". І наводить дані про українські втрати, отримані від росіян (40–50 тисяч на місяць, про що зовсім недавно стверджував президент РФ). При цьому Зеленський, як відомо, у лютому цього року говорив, що Україна втратила 31 тисячу військових убитими. 

Ще прем'єр Угорщини стверджує, що Путін "був вражений тим, що Зеленський відкинув ідею тимчасового перемир'я". При цьому Орбан уточнює позицію президента РФ щодо можливого перемир'я, зазначаючи, що воно "не має бути таким, яке послужить прихованій передислокації та перегрупуванню українських сил". 

Ще з важливого: 

  • Москва та Київ готові до мирних переговорів лише за участі обох сторін. 
  • Путін вважає актуальними "стамбульські угоди" 2022 року, а "китайсько-бразильський мирний план перебуває на розгляді російської сторони". 

"Якщо ми не зможемо стримати або зупинити цей процес, то в найближчі два місяці ми станемо свідками більш драматичних втрат і військових подій на передовій, ніж будь-коли раніше", – підсумовує Орбан.

Раніше

Під час візиту до Києва Віктор Орбан запропонував президенту України Володимиру Зеленському припинити вогонь для проведення мирних переговорів з Росією. 

Новини за темою: "Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну

Але тут же підкреслив, що на своїй ініціативі не наполягав і вдячний Зеленському "за його відверту думку". 

Після Києва він поїхав до Москви, де зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним та оголосив, що катається по країнах "з миротворчою місією". Уже після цього в інтерв'ю німецькому Bild він сказав, що "І українці, і росіяни відповіли, що перемир'я – на користь противника, оскільки за цей час він зможе перебудуватися і підготуватися до продовження війни".

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок