USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Шестеро африканських лідерів планують у червні провести переговори з Україною та РФ

Ключове питання для обговорення – продовольча безпека Африки
Сиріл Рамафоса
Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса
Джерело: Reuters

Шестеро африканських лідерів хочуть провести переговори з Україною і Росією щодо "ініціювання мирного процесу". Про це повідомляє AP News.

Теми для переговорів

Одне з ключових питань – як можна заплатити Росії, яка перебуває під жорсткими санкціями, за експорт добрив, яких потребує Африка.

Друге питання, яке планують обговорити африканські лідери, – це полегшення проходження більшої кількості зернових вантажів з України в умовах війни та можливість обміну полоненими. 

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін і лідер України Володимир Зеленський дали згоду на те, щоб  окремо прийняти делегації президентів Південної Африки, Сенегалу, Єгипту, Республіки Конго, Уганди та Замбії.

Ці перемовини схвалені США, ЄС, ООН, Африканським Союзом і Китаєм.

Подвійна гра африканських лідерів

Зазначимо, що нещодавно посол США в Південно-Африканській Республіці Рубен Бріджіті заявив, що країна, ймовірно, передала Росії зброю та боєприпаси для війни в Україні. Про це повідомляє News24.

За його словами, Вашингтон упевнений у тому, що ПАР не дотримується своєї нейтральної позиції щодо російського вторгнення в Україну.

"Серед того, що ми відзначили, було причалювання вантажного корабля на військово-морській базі Саймонстаун у період з 6-го по 8 грудня 2022 року, з якого вантажили зброю та боєприпаси на судно, яке поверталося до Росії", – заявив Бріджіті.

Новини за темою: Чехія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси "Куб", – Павел

Посол повідомив журналістам, що уряд Сполучених Штатів серйозно поставився до цього питання.

"Озброєння росіян надзвичайно серйозне, і ми не вважаємо цю проблему вирішеною, ми хотіли б, щоб ПАР почала практикувати свою політику нейтральності", – наголосив дипломат.

Також Бріджіті розповів про інші побоювання США, включаючи участь ПАР у військових навчаннях з Росією та Китаєм, які співпали з річницею вторгнення РФ в Україну.

Крім того Путіна попросили не приїжджати до ПАР, щоб не арештовувати

Так, раніше президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса попросив главу Росії Володимира Путіна відвідати серпневий саміт БРІКС через Zoom, а не особисто, як домовлялися раніше.

"ПАР відмовилася підтримати санкції проти Росії або засудити її агресію в Україні. Однак нещодавня видача ордера на арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом поставила правлячу партію Південної Африки в незручне становище", – зазначили в ЗМІ.

Річ у тому, що Південно-Африканська Республіка входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС. Саме тому, в разі приїзду Путіна до ПАР, країна змушена буде його заарештувати.

Читайте також:
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела