USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Професійна свобода лікарям та їхня персональна відповідальність перед пацієнтом: Що зміниться в Україні після впровадження медичного самоврядування

Нині депутати схвалили законопроєкт про лікарське самоврядування в першому читанні, але до другого документ мають доопрацювати
лікарі пацієнти медики
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

6 червня Верховна Рада України в першому читанні схвалила законопроєкт "Про професійне самоврядування у сфері охорони здоровʼя", який ініціювало Міністерство охорони здоров'я. Самоврядування має на меті відділити лікаря від медзакладу та надати йому більше прав і професійних свобод. А пацієнтам – можливість призупиняти чи позбавляти ліцензії недобросовісних лікарів.

Що ще передбачає законопроєкт та на які зміни чекати в системі охорони здоров’я далі, UWN розповіла виконавча директорка БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко.

Суть законопроєкту

Офіційно кажучи, документ №10372 покликаний створити правові підстави для делегування медпрацівникам, об’єднаним у самоврядні організації, окремих функцій, які нині здійснюють органи державної влади. Ухвалення проєкту закону повинно також дати можливості для розвитку, правового і соціального захисту професійної спільноти. А головне – вручити її представникам реальні важелі впливу на формування політики, управління сферою охорони здоров’я.

Документ передбачає формування п’яти палат (організацій професійного самоврядування):

  • лікарів сімейної медицини;
  • лікарів-спеціалістів;
  • стоматологів;
  • сестер медичних/братів медичних;
  • фармацевтів. 

Ці типи організацій об’єднуватимуть відповідних працівників сфери охорони здоров’я. А серед іншого – зможуть визначати умови допуску до медичної практики й встановлювати етичні норми для медиків.

Професійна й економічна свобода лікарям

Виконавча директорка БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко пояснює, що запровадження системи медичного самоврядування в Україні якраз дозволить надати лікарям професійну та економічну свободу.

В українській системі лікар досі не є окремою одиницею, на відміну від, наприклад, країн Європи. Медик вважається частиною медзакладу та напряму залежить від керівництва, пояснює експертка.

Тож, що може змінитися? Насамперед – ліцензування. Нині лікар отримує ліцензію на заняття професійною діяльністю від профільного міністерства. Законопроєкт же пропонує створення палат, які допускатимуть працівників сфери охорони здоров’я до практики через свідоцтво. Щобільше, на такі палати поширюватиметься дія законодавства про запобігання корупції і буде незалежний аудит.

Ще одна проблема, яка існує в українських лікарів, – вони не можуть офіційно надавати жодні медичні послуги без прив’язки до медичного закладу. А такий перебіг справ часто породжує корупцію як на рівні керівництва закладу, так і вимагання коштів з пацієнтів, каже Іваненко.

Однак, якщо законопроєкт повністю підтримають, то це може значно покращити доступ до сучасних методів лікування у регіонах та знизити корупцію в лікарнях. Медик матиме декларацію на медичну практику. І це дозволить надавати послуги пацієнтам без прив'язки до конкретної лікарні, легально разом із підтвердженими професійними свідоцтвами практикувати в декількох медзакладах одночасно.

Новини за темою: Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ

Поліпшені медпослуги й інструмент для захисту прав пацієнтам

Натомість медичне самоврядування має також запровадити персональну відповідальність лікаря перед пацієнтом.

Іваненко зауважує, що зараз відповідальність за неправильне лікування несе медзаклад, тож притягнути ескулапа до реальної відповідальності практично неможливо. А в українському законодавстві досі немає поняття "лікарської помилки".

І наводить статистику: в Україні за рік фіксується у двадцять разів менше цивільних та вдесятеро менше кримінальних справ через лікарські помилки, ніж в сусідній Польщі.

"А така ситуація, на жаль, пов’язана не з кращою якістю послуг в нашій державі, а з відсутністю ефективних інструментів для притягнення до відповідальності за лікарські помилки. Тож ці норми вкрай важливо внести в законопроєкт надалі, щоб після запровадження персональної відповідальності й медсамоврядування в Україні запрацювали механізми захисту прав пацієнтів, зокрема – можливість призупиняти чи позбавляти ліцензії недобросовісних лікарів", – продовжує посадовиця.

Разом з тим впровадження законопроєкту дозволить поліпшити стандарти надання медичних послуг пацієнтам – на це зможуть вплинути самі лікарі через самоврядні організації.

Тож законопроєкт слід ще суттєво доопрацювати до другого читання.

Новини за темою: "Ліки зі співчуття": Важкохворі українці отримають безкоштовний доступ до інноваційних препаратів, яких чекали два роки

Додамо

Ідеї впровадження медичного самоврядування – євроінтеграційні. Ця практика вже давно успішно діє в багатьох країнах світу, таких як Німеччина, Велика Британія, США, Польща, Канада, Австрія та інших.

Лікарі цих країн мають справедливий та прозорий доступ до професії, вільні провадити лікарську практику без прив’язки до якогось одного закладу охорони здоров’я, об’єднані в самоврядні організації та можуть впливати на зміни у своїй діяльності. Наприклад, регулювати питання ліцензування, стандартів надання медпослуг чи персональної відповідальності перед пацієнтом.

Раніше ми повідомляли, що в Україні вже почали створювати наглядові ради при закладах охорони здоров'я. До цього процесу активно залучають громадськість. Це має принести позитивні зміни для усіх стейкхолдерів, які залучені до діяльності рад, тобто пацієнтів, власників та керівників медичних закладів.

Читайте також:
Лікувати ігрозалежних будуть за єдиним держстандартом: Готують запровадження соцпослуг Лікувати ігрозалежних будуть за єдиним держстандартом: Готують запровадження соцпослуг
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Меланома – одне з найнебезпечніших онкологічних захворювань. Як розпізнати і чи можна вилікувати Меланома – одне з найнебезпечніших онкологічних захворювань. Як розпізнати і чи можна вилікувати
Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони