USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Карантин через COVID-19: У трьох областях України кількість хворих уже перевищила епідемпоріг

Щотижня в Україні госпіталізують у середньому 4 тис. 200 пацієнтів
коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

З настанням зимової пори в Україні зростає захворюваність на COVID-19. У трьох регіонах кількість хворих уже перевищила епідемічний поріг, там можуть ввести обмежувальні протиепідемічні заходи, повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону.

За його словами, зараз територією України циркулює 14 штамів COVID-19. Захворюваність на цю недугу зростає. Так, за останній тиждень кількість хворих збільшилася на 20%, порівняно з попереднім.

"Щотижня в Україні госпіталізують у середньому 4 тис. 200 пацієнтів. Реєструють як випадки реанімації, так і летальні. За минулий тиждень від коронавірусної інфекції померло 56 осіб, зокрема одна дитина", – каже головний санлікар.

Серед всіх випадків захворюваності COVID-19 зараз займає до 35%. Майже 50% випадків захворюваності на коронавірус і госпіталізацій, додає Кузін, припадають на дітей. На заході та півночі України фіксують перевищення епідемічного порогу.

"У трьох областях Україні перевищено епідемічний поріг – це Тернопільська, Житомирська і Чернівецька. Там вже показники вищі, аніж стандартні для цього періоду. Тобто ці регіони вже можуть вводити певні обмежувальні протиепідемічні заходи", – наголосив Кузін.

Загалом від початку епідемічного сезону на грип та коронавірус перехворіло вже більше мільйона українців. Кузін закликає українців вакцинуватися.

Коронавірус в Україні

Станом на 16 листопада 2023 року у восьми областях України виявили чотири мутації COVID-штаму "Омікрон". Про це повідомляв Центр громадського здоров'я.

Йдеться про такі штами: XBB (і його різновиди: XBB. 1.16 "Арктур", XBB. 1.42, XBB. 1.5 "Кракен", XBB. 1.9, XBB. 2.3.); HK.3; GE.1; EG.5 ("Еріс"). Їх виявили в таких областях: Хмельницькій – 13 зразків, Чернігівській – 8, Черкаській – 8, Чернівецькій – 6, Львівській – 12, Київській – 11, Сумській – 10 та Рівненській – 6.

Наразі нові мутації дозволяють вірусу швидше поширюватись між людьми, а також "ховатись" від імунної системи. Окрім цього, запалення легень більше не є характерним симптомом коронавірусу, як було на початку пандемії. Наразі COVID більше схожий на сезонне респіраторне захворювання, яке характеризується такими симптомами:

Новини за темою: Куди подівся COVID та інші ГРВІ. МОЗ заявляє про зменшення інфекційних хвороб на 36%

Разом з тим в Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що, попри початок повномасштабної війни та масове переміщення населення завдяки безперебійному забезпеченню областей вакциною проти вакцинокерованих інфекцій та доступною послугою з імунопрофілактики, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб. Їхня кількість зменшилася на 36%.

Такі цифри озвучили під час чергового засідання колегії МОЗ, яка відбулася під головуванням міністра охорони здоров'я України. Присутні заслухали щорічний звіт про стан здоров’я населення та епідемічну ситуацію за 2022 рік.

Нагадаємо, цього року в середині жовтня в Сумській області епідеміологи зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрону", який неофіційно називають "Еріс". Вірус швидко розвивається та обходить імунітет.

Карантин офіційно завершили

Дія карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу завершилася з 1 липня. Про це повідомляв на засіданні уряду прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"З першого липня завершили дію карантину та надзвичайної ситуації у звʼязку з пандемією коронавірусу. COVID-19 став для українців важким випробуванням. Всі наші рішення весь цей час були спрямовані на збереження життя людей. За період пандемії відпрацювали механізми реагування, які стали в пригоді під час повномасштабної війни. Тепер відповідаємо на нові виклики, озброєні новими методами та підходами", – сказав прем'єр.

Новини за темою: Чи дієвою була вакцина від COVID-19: Роз’яснення лікарки-інфекціоністки
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен