USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Коли чекати реформу уряду та де взяти гроші на відбудову України: Про що говорив Шмигаль в інтерв'ю Forbes

Український уряд працює під головуванням Шмигаля вже три роки – чималий термін у нових реаліях
Денис Шмигаль
Джерело: Forbes

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль розказав, скільки міністерств залишиться після реформи Кабміну, про шість кроків для ефективної митниці, як український уряд збирає гроші на відбудову та що думає про податкову реформу, "маски-шоу" від правоохоронців та інші проблеми бізнесу. Коротко переказуємо його інтерв'ю Forbes.

Кошти на відбудову

Минулого року українському уряду вдалось залучити понад 31 млрд доларів зовнішніх грантів та кредитів – 38% та 62% відповідно. 

"Цього року дефіцит бюджету – 38 млрд доларів. Уже анонсована макрофінансова допомога від Європейського Союзу на 18 млрд доларів. До вересня маємо отримати 10 млрд доларів від Сполучених Штатів. Маємо домовленості про виділення протягом пʼятьох років 7,5 млрд доларів від Норвегії. Та цього року очікуємо 1,5 млрд доларів від Канади. Також є домовленості про менші суми з іншими країнами", – сказав Шмигаль. 

Щодо наявних коштів – 17 млрд гривень лежить на спецрахунку в Державному фонді ліквідації наслідків російської агресії. Ще 35,5 млрд гривень – прибуток Національного банку, який протягом цього року надійде до фонду. 

Першочерговість інвестування

У межах швидкого відновлення пріоритетність програми така: відновлення енергогенерації та енергомереж, розмінування територій, відбудова пошкодженого житла, відбудова критичної інфраструктури, економічне відновлення – це програми для малого та середнього бізнесу. 

Очікується, що 1,5 млрд доларів (понад 54,8 млрд гривень, – ред.) – гроші, які на відновлення нададуть США, вони вже погоджені Конгресом. Ще під час саміту Україна – ЄС, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла 1 млрд євро (понад 39 млрд гривень, – ред.) на програму швидкої відбудови. 

Тож, наразі в України є на відбудову 150 млрд гривень. 

"Фінансовий Рамштайн"

Репарації від Росії можна отримати лише від країни, яка завершила воювати та визнала свою провину або її провину визнав Міжнародний суд. Тобто країна або добровільно віддає репарації або за рішенням суду.

Поки триває війна, обидва варіанти неможливі. Наразі йдуть дискусії на рівні міжнародних партнерів, як прискорити процес передачі заморожених російських активів.

"Ніхто не може назвати точну суму заморожених російських активів. За приблизними експертними підрахунками – 300–500 млрд доларів", – зазначив прем'єр. 

Проблеми українського бізнесу 

Воєнні ризики сьогодні не страхує жодна страхова компанія.

"Це (воєнні ризики, – ред.) переважно відповідальність державних фондів. Сьогодні Україна перебуває під одним великим воєнним ризиком. Ми всі, живучи та працюючи в цій країні, робимо свій вибір і працюємо під ризиком цієї війни", – роз'яснив Шмигаль. 

При цьому додав, що уряд НЕ ГОТОВИЙ до послаблення податкового тиску зараз або після завершення війни. 

Закон "Маски-шоу стоп"

За для "сприятливого інвестиційного клімату" уряду потрібні конкретні кроки: 

  • реформа правосуддя;
  • максимальна діджиталізація та створення максимально ефективних державних реєстрів.

Нова система бронювання від мобілізації 

"Нова система бронювання про справедливість. Розробляючи документ, уряд шукав баланс між потребою захистити країну та бажанням втримати економіку. В нас були довгі дискусії з Генеральним штабом та військовими. Вийшов збалансований документ, який враховує побажання обох сторін", – прокоментував Шмигаль. 

Чи зможуть "заброньовані" виїжджати за кордон? Цього в постанові не прописували та не передбачали. 

Реформа митниці

Без проведення структурної реформи кадрові зміни не будуть ефективними. Під час війни уряд вже почав зміни. 

Ще потрібно пропрацювати шість наступних кроків:

  • запровадження спільних пунктів пропуску та спільної бази даних з країнами ЄС, зокрема з Польщею;
  • діджиталізація всіх процесів та впровадження електронної черги;
  • ротації на митниці кожні три місяці;
  • збільшити кількість пунктів пропуску;
  • ризикоорієнтований підхід;
  • встановлення справних сканерів на всіх митних пунктах пропуску.

Реформа уряду 

Ціль на цей рік – скоротити видатки на утримання державного апарату щонайменше на 30%. Частково ці скорочення вже відображені у бюджеті на 2023 рік.

Ідеальна модель Кабміну – 15–16 потужних міністерств та 5–6 потужних віцепремʼєрів. Зараз йде аналіз роботи міністерств. 

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро