USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

На саміті Україна – ЄС Євросоюз підтримав формулу миру Зеленського

У Європейському Союзі підтвердили, що підтримуватимуть Україну під час війни з Росією стільки, скільки потрібно
Спільний саміт Україна-ЄС_1
Спільний саміт Україна-ЄС
Джерело: Укрінформ

Сьогодні, 3 лютого, відбувся саміт Україна – ЄС за участю президента України Володимира Зеленського, президента Європейської ради Шарля Мішеля та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. За підсумками саміту схвалена спільна заява.

У заяві Євросоюз визнав значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців у досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидата. Також в ЄС наголосили на значних зусиллях, які Україна продемонструвала в останні місяці для виконання умов для членства і додали, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки потрібно. 

ОСНОВНІ ПУНКТИ СПІЛЬНОЇ ЗАЯВИ

  • ЄС підтвердив свою готовність підтримати ініціативу України щодо справедливого миру. Союз підтримує мирний план України із десяти пунктів;
  • ЄС ніколи не визнає законними будь-які спроби анексії на території України.

  • ЄС продовжуватиме надавати весь спектр гуманітарної допомоги українському народу.

  • Україна та ЄС домовилися продовжувати спільну роботу щодо забезпечення повної відповідальності Росії за її злочини, у тому числі шляхом створення належного механізму для злочину агресії.

  • ЄС і надалі посилюватиме санкційний тиск на Росію та закликає всі країни приєднатися до введення обмежувальних заходів.

  • ЄС засуджує військову підтримку Росії з боку влади Ірану та закликає її припинити. Також владу Білорусі закликають припинити допомогу у російській агресії.

  • ЄС надав Україні військову допомогу у розмірі понад 3,6 млрд євро у рамках Європейського фонду миру та запустив місію для навчання 30 тисяч військових. 

  • ЄС підтримуватиме Україну в галузі кібербезпеки.

  • ЄС фінансово підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно. На даний момент загальна допомога, обіцяна Україні, становить майже 50 млрд євро.

  • ЄС також активізує свою роботу щодо використання заморожених активів Росії для підтримки відновлення України та з метою відшкодування збитків.

Відзначимо, що черговий саміт Україна – ЄС відбувся в Києві 3 лютого. В ньому брали участь президент ЄК Урсула фон дер Ляєн та президент Європейської ради Шарль Мішель. У складі колегії Єврокомісії до Києва прибули також 15 єврокомісарів. 

Новини за темою: Євросоюз та G7 погодили ліміти цін на нафтопродукти із РФ

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ФОРМУЛУ МИРУ ЗЕЛЕНСЬКОГО

Формулу миру озвучив президент України Володимир Зеленський у жовтні 2022 року лідерам країн "Групи семи" (G7). 

Формула миру включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

 

Читайте також:
Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера
Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено Міністр агрополітики Сольський, якого раніше взяли під варту, вийшов під заставу майже у 76 мільйонів гривень. Оновлено
"Не я б'ю, верба б'є...": Коли святкуємо цьогоріч Вербну неділю та що варто знати про свято
Власник TikTok радше закриє свій додаток у США, ніж продасть його, – Reuters Власник TikTok радше закриє свій додаток у США, ніж продасть його, – Reuters