USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Гаазі створюють реєстр завданих Україні збитків: Що таке репарації та скільки Росія завинила Україні

руйнування

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Нещодавно уряд Нідерландів офіційно дав згоду на пропозицію України про створення організації – Міжнародного реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Розташувати його планують в Гаазі. Вже зараз РФ повинна заплатити Україні сотні мільярдів євро за свою агресію, порахували аналітики, але що ж насправді передбачають репарації та з чим їх постійно плутають – читайте в нашому матеріалі. 

Що таке репарації та скільки Росія завинила Україні 

Репарація – відшкодування державі, що зазнала агресії. Платить їх країна, яка напала та завдала збитків. Відбувається це внаслідок мирних переговорів або через капітуляцію агресора та підписання відповідних документів. Також держава-агресор може відбудовувати об’єкти промисловості, інфраструктуру, виплачувати кошти постраждалим громадянам та бізнесу.

"На майданчику ООН наші дипломати дуже довго працювали з партнерами, щоб погодити і ухвалити дві дуже важливі резолюції. Перша з них сьогодні підтримана, щодо створення міжнародного компенсаційного механізму, який дозволить відшкодувати усі збитки, завдані російською війною, причому за рахунок російських активів. Репарації, які Росії доведеться заплатити за скоєне, – це тепер частина міжнародно правової реальності", – каже президент Володимир Зеленський. 

Росія заплатить Україні за агресію, хоч й оцінити збитки нині непросто. За даними Київської школи економіки, сума сягає майже 140 мільярдів доларів, і це без пошкоджень енергетичних об’єктів.

Новини за темою: В ООН підтримали резолюцію щодо економічних та соціальних наслідків агресії РФ проти України

Європейська комісія та Світовий банк оцінили збитки в 350 мільярдів доларів. Приблизно стільки російських фінансових активів заморожено у Європі. Загальний збиток від вторгнення РФ уряд України оцінює у трильйон доларів.

Репарація або контрибуція

Репараційні виплати часто плутають із так званою контрибуцією, історично так називали примусовий фінансовий тягар, який накладається на країну, що програла у війні. У міжнародному праві контрибуція заборонена.

Німеччина заплатила у 2010 році Франції та Бельгії останню суму – 70 мільйонів євро, це були репарації за Першу світову війну, виплата репарації за агресію прописана у Версальському договорі. Німеччина погоджувалася сплатити репарації на 226 млрд рейхсмарок.

Навіть зміна влади не знімає обов’язку відшкодування витрат, завданих агресією. Після приходу до влади Адольф Гітлер відмовився їх платити, це не зняло з Німеччини тягар відповідальності, лише відтермінувало відшкодування. Репарації за Другу світову війну актуальні досі, уряд Греції вимагає від Німеччини 380 мільярдів євро, а Польща оцінює збитки у 1,3 трильйона доларів.

Як ці виплати стануть можливими

Міжнародна спільнота напрацьовує механізми та правові підстави, завдяки яким Україна могла б отримати репарації від путінського режиму.

Новини за темою: З початку повномасштабного вторгнення Росія пошкодила або зруйнувала понад 1,4 тис. медзакладів

Генасамблея Організації Об'єднаних Націй закликала притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародного права через вторгнення в Україну включно з виплатою репарацій.

Президент Володимир Зеленський може звернутися до генерального секретаря ООН з проханням створити спеціальний міжнародний суд. Для цього потрібна угода між Україною та Генасамблеєю Організації Об'єднаних Націй і на відміну від рішення Ради Безпеки ООН Росія ніяк не зможе заблокувати роботу нового органу.

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist