USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати

Забронювати працівника можна буде на шість чи один місяць
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Уряд повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобовʼязаних через "Дію". Про це пише Forbes.

Перша віцепремʼєрка та міністерка економіки Юлія Свириденко підтвердила, що в Кабміні готується механізм бронювання співробітників через портал "Дія".

"Це буде швидкий і зрозумілий процес для бізнесу", – каже вона. 

Яка особливість електронного бронювання?

Зазначається, що головна відмінність нового підходу – відмова від паперового формату бронювання на користь електронного. Сама постанова не вносить суттєвих змін у саму концепцію бронювання.

Скільки людей може забронювати організація?

Можна забронювати лише 50% військовозобовʼязаних працівників і лише критично важливих для економіки підприємств. Якщо компанія хоче забронювати більш ніж половину співробітників, що підпадають під призов, необхідна додаткова аргументація. У постанові не вказано, які дані у такому разі має надати компанія.  

Що потрібно для бронювання?

Керівник підприємства (або уповноважена ним особа) має пройти ідентифікацію у "Дії" та подати перелік осіб співробітників для бронювання у довільній формі, а також інформацію про компанію. 

Для бронювання потрібно надати такі дані про співробітника:

  • прізвище, імʼя та по батькові;
  • паспортні дані;
  • ідентифікаційний код;
  • склад військовозобовʼязаного (рядовий, сержантський, старшинський або офіцерський);
  • номер військово-облікової спеціальності;
  • тип військово-облікового документа (серія та номер за наявності);
  • відмітка про посаду керівника або заступника керівника підприємства;
  • дані про підприємство: повна назва, адреса та ЄДРПОУ. 

Водночас програма може блокувати подання переліку, якщо компанія перевищила ліміти за кількістю заброньованих співробітників, не уточнювала дані про кількість військовозобовʼязаних у ТЦК через наявність у співробітників незакритих адміністративних проваджень про порушення мобілізаційного законодавства.   

Якщо процес пройшов успішно, то керівник підприємства завіряє перелік електронним підписом. Далі дані звіряються з даними у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У разі успішної перевірки у реєстрі одразу формується позначка про бронь, а у "Дії" – відповідний сертифікат.

На скільки часу можна забронювати особу?

Забронювати працівника можна на шість чи один місяць. Остання опція доступна лише раз при виявленні незначних відмінностей між поданою керівником інформацією та тою, що є у реєстрі військовозобовʼязаних. За цей час людина має звернутися у ТЦК та оновити дані. Після цього компанія зможе забронювати її на шість місяців.

Коли можуть зняти бронь?

Ліквідувати бронювання можуть у разі закриття підприємства чи звільнення працівника, а також якщо у компанії завершився контракт для виготовлення товарів і надання послуг для ЗСУ.

Хто підлягає бронюванню?

Додамо, що бронювання підлягають працівники тільки критично важливих для економіки підприємств.

За даними "Інтерфакс-Україна", станом на лютий 2024 року в Україні було 143 підприємства, установи та організації у сфері культури та інформаційної політики, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Нещодавно стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики України внесло державне підприємство "Дирекція пересувних циркових колективів" до переліку критично важливих для функціонування економіки. 

Крім того, критично важливими визнали телеканали, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини".

Правила бронювання від мобілізації зараз

У липні 2023 року Кабінет міністрів удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, було розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановлені чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Тепер звернення підприємств, установ та організацій для визначення їх критично важливими мають бути розглянуті держорганами у строк до 10 робочих днів з моменту отримання документів. Для отримання такого статусу потрібно відповідати трьом чи більше із семи критеріїв.

Критерії базуються на розмірі сплачених податків та зборів, відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ, важливості підприємства в галузі національної економіки або задоволення потреб територіальної громади, розмірі середньої зарплати. Також одним із критеріїв є резидентство у "Дія.City".

Суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися в одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим: цей критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн євро.

Також підприємства ветеринарної медицини, казенні підприємства пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям. Крім цього, передбачається застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

Із січня Міністерство енергетики України видало доручення про необхідність проведення перевірок надання броні (тимчасової відстрочки від мобілізації) працівникам енергетичних компаній. 

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР