USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Через агресію Росії Чорне море не можна вважати безпечним вже 20 років

Командувач ВМС ЗСУ наголосив – імперські амбіції Росії поширюються також на Балтійське та Північне моря, а також на Тихий океан
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Командувач Військово-морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа заявив, що через агресію Росії Чорне море не можна вважати безпечним з 2003 року. Про це він повідомив під час Чорноморського безпекового форуму.

"Вже 20 років Чорне море не можна вважати безпечними через агресивні дії РФ, як, наприклад, спроба захоплення острова Тузла у 2003 році, війна в Грузії у 2008 році за участі крейсера "Москва", окупація АР Крим у 2014 році, окупація Азовського моря у 2022 році та війна в Чорному морі, яка продовжується у 2023 році", – зазначив Неїжпапа.

Командувач ВМС наголосив, що імперські амбіції Москви поширюються не тільки в Чорному й Азовському, а й у Балтійському та Північному морях, а також на просторах Тихого океану.

Віцеадмірал переконаний, що відновити безпеку в Азово-Чорноморському регіоні можливо лише за умови повернення Україною своїх територій станом на 1991 рік.

Україна – найзамінованіша країна на планеті

Через російську агресію понад 40% території України забруднено вибухонебезпечними предметами. Переважна більшість мін, які знаходяться на території країни, ніколи раніше не використовувалися в бойових діях. Про це розповіли в Sky News.

"Усе, про що ви тільки можете подумати, ви побачите в Україні"

В країні можна виявити протитанкові і протипіхотні міни, міни-пастки, міни-розтяжки, касетні боєприпаси, велику кількість снарядів, що не розірвалися.

"Це навіть незрівнянно, я б сказала, з Сирією або Афганістаном. Це дійсно масштабно. Усе, про що ви тільки можете подумати, ви побачите в Україні", – заявила представник неурядової організації Mines Advisory Group (MAG) Катерина Темплтон.

До того ж в Україні широкий спектр мін, які ніколи раніше не використовувалися в бойових діях. Ба більше, на сході Харківської області російські війська використовували міни, що заборонені Міжнародним правом.

Наразі, за однією оцінкою, понад 40% території країни заміновано мінами. А звільнені міста можуть залишатися небезпечними ще довго після того, як останні російські сили були витіснені: протягом тривалого часу українські захисники виявляють розтяжки і міни-пастки, а також протитанкові вибухові речовини, які будь-якої миті можуть вибухнути.

Постраждалі внаслідок підриву на мінах

Разом зі збільшенням замінованих площ зростає і кількість осіб, що постраждали через вибух мін. За даними MAG, за шість років із 2014-го до 2020 року в Україні від мін постраждало 1190 осіб. У період із 24 лютого 2022 року до 10 січня 2023 року – менше ніж один рік – відомо про 611 жертв, пов'язаних із мінами.

Крім прямого заподіяння травм і смерті міни можуть зробити ділянки землі недоступними або більш небезпечними.

За повідомленнями, сільськогосподарське виробництво страждає від застосування наземних мін на полях, а також на сільських стежках і дорогах.

Розмінування територій, яке затягнеться на багато десятків років

Експерти зазначають, що українців навчатимуть розмінування територій під керівництвом експертів MAG. Але з огляду на те, що в деяких районах конфлікт триває вже майже десять років, це буде кропіткий і смертоносний процес, який займе багато років.

За словами голови ДСНС Сергія Крука, на початок 2023 року вибухонебезпечними предметами забруднена майже третина території України. Під час її розмінування щоденно гинуть сапери.

"Це – понад 174 тисячі квадратних кілометрів. Щодня гинуть піротехніки, щодня отримують поранення, щодня вони працюють із військовими. Ця категорія людей – рятувальників, яка заходить на звільнені території зразу після військових для того, щоб забезпечити життєдіяльність. Близько 20% від загальної кількості загиблих наших рятувальників – це саме піротехніки. І близько 40% – це поранені піротехніки від загальної кількості поранених наших колег", – пояснив голова ДСНС.

Також Крук додав, що від початку війни надзвичайники знешкодили понад 320 тисяч вибухонебезпечних предметів. Але повне розмінування нашої території затягнеться на багато десятків років.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України