USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Євросоюз погодив гарантії безпеки для України

Підписання угоди планується на літо 2024 року
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейський союз погодив з Україною безпекові гарантії. Угоду можуть підписати не пізніше початку липня. Про це пише Welt.

За інформацією видання, посли 27 країн ЄС нещодавно погодили текст на одинадцяти сторінках під грифом "конфіденційно". У тексті угоди зазначається, що Європейський союз та його держави-члени відіграють ключову роль у довгостроковій безпеці та стійкості України через військову, гуманітарна, фінансову, торговельну та економічну підтримку. Також йдеться про розміщення біженців, підтримку реформ і санкцій, відбудову.

ЄС зобов'язується негайно провести консультації протягом 24 годин у разі нових атак. Проте це виключає участь європейських військ у бойових діях проти Росії. Брюссель зобов'язується і надалі тренувати українських військових і допомагати обороні.

Відбудова

Як зазначає Welt, Фонд підтримки України у 2024 році матиме бюджет 5 млрд євро. До 2027 року бюджет може збільшуватися, це залежатиме від того, чого потребуватиме українська армія у майбутньому та які додаткові двосторонні внески зроблять країни ЄС.

ЄС також зобов'язується надати Україні масштабну підтримку у відбудові. Фінансову допомогу оцінюють у мільярди євро. Ще в лютому 2023 року Світовий банк оцінював вартість відновлення України в 411 млрд доларів, але відтоді масштаби руйнувань зросли.

У Брюсселі загалом очікують, що Єврокомісія невдовзі внесе пропозицію, яка передбачатиме створення певного фонду відбудови України та Сектора Газа.

Хто відмовляється

Країни ЄС наприкінці червня 2023 року погодилися надати Україні безпекові гарантії. Під час переговорів три нейтральні держави наполягали, що блок окремо не повинен давати гарантій, а лише взяти зобов'язання щодо безпеки.

Ще сім країн ЄС відмовляються укладати двосторонні угоди з Україною - це Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр та нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія і Туреччина, які не входять до ЄС, також не хочуть погоджувати безпекову угоду з Україною.

1 березня президент Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Марком Рютте підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та Нідерландами.

У річницю повномасштабного вторгнення РФ Україна підписала безпекові угоди з Італією та Канадою. Зокрема, Канада виділить понад 2 млрд доларів допомоги. А з Італією оборонна допомога триватиме до кінця 2024 року.

А 23 лютого президент України Володимир Зеленський і прем'єрка Данії Метте Фредеріксен у Львові підписали документ про гарантії безпеки між країнами. У першу чергу у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на підтримку нашої держави у 2023–2028 роках.

Читайте також:
Україна в рамках безпекових угод щорічно отримуватиме 60 млрд доларів військової допомоги, – Шмигаль Україна в рамках безпекових угод щорічно отримуватиме 60 млрд доларів військової допомоги, – Шмигаль
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку
Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС
Рада ЄС затвердила підписану між Україною та Євросоюзом безпекову угоду Рада ЄС затвердила підписану між Україною та Євросоюзом безпекову угоду