USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців

Окупанти скинули у бліндаж українських захисників снаряди з хімічною речовиною
Хімічна зброя

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Екіпаж евакуаційного автобуса "Австрійка", на якому працює медичний батальйон "Госпітальєри", зафіксував випадки ураження українських бійців хімічною зброєю. Про це повідомила українська медикиня-доброволиця, засновниця батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич.

"Екіпаж "Австрійки" під керівництвом старшого Феба зафіксував два кейси ураження бійців забороненою Міжнародними конвенціями зброєю для хімічного ураження", - зазначила Зінкевич.

Як розповіли самі бійці, росіяни вичислили їхню групу і бліндаж, в якому вони перебували. Після кількох хвиль обстрілів окупанти в три заходи намагались "викурити" їх з укриття, скидаючи снаряди з хімічною речовиною, схожою на хлор. Коли їм це не вдалось – почали палити позиції.

За свідченнями бійців, коли вони зрозуміли, що росіяни використовують заборонену зброю, вони виконали протокол безпеки. Речовина мала хлорний запах і дуже пекла при потраплянні на шкіру.

"Одразу після ураження бійці відчули печіння шкіри та слизових, дискомфорт у легенях, бажання, але неможливість дихати. Відзначають серед симптомів запаморочення, подразнення, навіть у декого - нудота та інколи блювота", - розповіла Зінкевич.

За її словами минуло понад 12 годин, але деякі з симптомів досі зберігаються. Постраждалі повідомляють про дискомфорт у органах дихання. Їх вирішили евакуювати для подальшого лікування та реабілітації.  

"Росіяни чинять військові злочини, і це всього лиш один з тисяч зафіксованих негуманних актів, які здійснюють наші вороги щодня", - наголосила засновниця батальйону "Госпітальєри".

Хто такі "Госпітальєри"?

Госпітальєри – це український волонтерський медичний батальйон, що бере участь у російсько-українській війні з 2014 року. Він займається наданням першої медичної та домедичної допомоги, а також евакуацією поранених українських воїнів з найгарячіших ділянок фронту.

Більше про роботу "Австрійки"

"Австрійка" - це евакуаційний автобус, що вивозить важких та середньої тяжкості поранених захисників та захисниць. В автобусі є шість лежачих та чотири сидячих місця. Перший його виїзд відбувся у лютому 2023 року.

Автобус назвали на честь загиблої в аварії медикині батальйону Наталії Фраушер, яка перед тим, як долучитися до "Госпітальєрів" тривалий час жила у Австрії.

Застосування хімічних речовин Росією

На початку травня Державний департамент Сполучених Штатів Америки підтвердив, що армія РФ застосовує проти Сил оборони України заборонену хімічну речовину хлорпікрин. Це - сльозогінний та задушливий газ, який активно застосовували під час Першої світової війни.

Тоді зазначалося, що застосування таких хімічних речовин є непоодиноким випадком.

Також зауважимо, що протягом березня мобільні групи угруповання сил і засобів підтримки та інші підрозділи Сил оборони зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин

І це на 90 випадків більше, ніж за попередній період.

Загалом Сили оборони України за період з лютого 2023 року по березень 2024 року фіксували 1 тис. 412 випадків застосувань Російською Федерацією боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку