USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Блокування кордону: Далекобійники п’ятьох країн готують листа до Єврокомісії

Перевізники вважають, що поточна угода, термін дії якої спливає у червні 2024 року, серйозно спотворює ринок
Кордон Польща
Джерело: відкриті джерела

Члени Міжнародного союзу автомобільного транспорту (IRU) з Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії та Литви в понеділок, 20 листопада, надішлють спільного листа президентові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн із закликом переглянути угоду, яка передбачає лібералізацію дорожнього руху з Україною. Про це пише Bloomberg із посиланням на члена IRU, секретаря угорської асоціації Тівадара Арвая.

Перевізники вважають, що поточна угода, термін дії якої спливає у червні 2024 року, серйозно спотворює ринок і завдає незворотних збитків угорським та європейським автоперевізникам.

Крім того, окремі члени союзу також надішлють листи своїм урядам. Далекобійники хочуть, аби цю угоду скасували або принаймні не продовжували.

"Ми просимо та закликаємо всіх осіб, які приймають рішення, без будь-яких затримок розглянути питання про припинення чи істотні зміни чинної угоди між ЄС та Україною і таким чином забезпечити можливість повернення до реалізації двосторонніх угод окремих країн ЄС з Україною", – йдеться у заяві.

Позиція Єврокомісії

Європейська комісія заявила у четвер, що будь-яке повторне запровадження дозволів чи квот на автомобільні перевезення з України юридично неможливе, оскільки це порушить чинну угоду між ЄС та Києвом.

ЄС дозволив українським перевізникам переміщувати товари без отримання дозволів для легшого та швидшого потоку вантажів після початку російського вторгнення. 

Блокування ще одного пункту пропуску

Представники польських перевізників заявили про плани розширити страйк та перекрити ще один пункт пропуску на кордоні з Україною "Медика – Шегині". Про це пише видання Barron's.

Один з організаторів протесту Томаш Борковський заявив, що перевізники незадоволені швидкістю переговорів між урядами Польщі та України та очікують на новий етап.

За його словами, з понеділка, 20 листопада, польські страйкарі розширять блокаду і на цей пункт пропуску.

Що передувало?

З початку минулого тижня польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною. Через це лише за одну добу через найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" виїхати з України вдається лише кільком десяткам транспортних засобів, при пропускній здатності в 680 автівок.

Напередодні речник ДПСУ Андрій Демченко розповів в ефірі UWN, що станом на ранок 16 листопада в чергах на території Польщі знаходилось загалом близько 2,4 тисячі вантажівок, які очікують на можливість подальшого руху в напрямок території України. Половина з них (1,2 тис. автомобілів) – на напрямку пункту пропуску "Ягодин". Решта – на напрямку" Краківець" та "Рава-Руська". Такі ускладнення руху додають навантаженості і на інші пункти пропуску, які є на кордоні з Польщею.

Перемовини між українською та польською сторонами не змінили ситуацію на кордоні. 

А Євросоюз заявив, що не скасовуватиме Україні транспортний безвіз на тлі блокування руху українських вантажівок польськими перевізниками. Така позиція була озвучена під час зустрічі української сторони з польськими колегами і Директоратом Єврокомісії.

Згодом словацькі перевізники пригрозили приєднатися до блокади українського кордону. Союз автоперевізників Словаччини (UNAS) загрожує заблокувати перетин кордону зі словацької сторони для українських перевізників, якщо Європейська комісія не поверне видавання комерційних дозволів на перевезення в межах Євросоюзу. 

Вчора словацькі ЗМІ повідомляли, що їх перевізники провели попереджувальну акцію і заблокували пункт пропуску "Вишнє-Нємецке" зі словацького боку на кілька годин. Своєю чергою речник ДПСУ Андрій Демченко розповів в ефірі UWN, що словацька сторона, словацькі прикордонники не інформували офіційно українських колег про те, що можуть відбутися якісь дії щодо блокування руху на кордоні.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років