USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Страйк перевізників: Україна запропонувала Польщі запустити смуги для порожніх вантажівок

Ключовою вимогою протестувальників є повернення до системи дозволів на вантажні перевезення
страйк Польща
Протести
Джерело: відкриті джерела

Українська сторона провела перемовини з польськими перевізниками та офіційними представниками країни щодо розблокування кордону. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач.

За словами чиновника, зустріч "була важкою". Ключовою вимогою протестувальників є повернення до системи дозволів на вантажні перевезення.

"Це питання, яке не обговорюють на таких зустрічах. І принципово для нас: "транспортний безвіз" має тривати та бути пролонгованим. Як мінімум доти, допоки не настане українська перемога. Абсурдність вимоги в тому, що польські протестувальники звертаються не до свого уряду, а хочуть, щоб Україна звернулася до ЄС щодо дозволів – інші питання протестувальників не цікавлять", – сказав Деркач.

Заступник міністра інфраструктури додав, що українська сторона намагається шукати компроміси, щоб збільшити пропускну спроможність і виконувати вже укладені меморандуми, "але це складно".

Зокрема, польській владі запропонували запустити смуги для порожніх вантажівок на ПП "Угринів – Долгобичів" та "Грушів – Будомеж".

"Чекаємо відповідь. Вкотре. Ми не відступаємо і наполягаємо: блокада кордону – це порушення низки угод. І кордон має бути розблокованим негайно", – резюмував політик.

Що передувало?

З початку минулого тижня польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною. Через це лише за минулу добу через найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" виїхати з України змогли лише 27 транспортних засобів (при дозволених 680, – ред.).

Щоб розблокувати пункти пропуску, представники Мінвідновлення проведуть зустріч на кордоні з польською стороною. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Попередньо, глава Міністерства відновлення України Олександр Кубраков провів переговори зі своїм польським колегою Анджеєм Адамчиком на тлі блокування кордону польськими перевізниками.

Тоді у відомстві заявили, що Україна з повагою ставиться до права на протести й готова до конструктивного діалогу.

А 13 листопада представники польських автоперевізників, які блокують кордон з Україною, заявили, що останні переговори з українськими урядовцями не змогли покласти край суперечці. Про це повідомляє The Guardian.

Деякі з польських перевізників зустрілися з представниками українського та польського урядів.

"Ми не досягли домовленостей. Українська сторона не бере до уваги наші вимоги", – сказав організатор протесту в прикордонному місті Дорогуськ Рафал Меклер.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали