USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Немає законодавства, котре обмежувало б поїздки народних депутатів за кордон під час виконання своїх обов'язків, - нардепка Федина

Нині нардепи не можуть перетинати кордон без офіційного відрядження. Але це є незаконно, вважає Федина
ВРУ
Джерело: відкриті джерела

Нині в Україні немає законодавства, котре обмежувало б поїздки народних депутатів за кордон під час виконання своїх безпосередніх обов'язків. Однак зараз, в умовах воєнного стану, всі депутати можуть перетинати кордон лише з офіційним відрядженням за підписом голови ВРУ Руслана Стефанчука. Однак такі дії є незаконними, говорить в ефірі ТАК TV народна депутатка від ЄС Софія Федина.

"Я одразу мушу зазначити: немає законодавства, яке обмежує поїздки народних депутатів під час виконання ними своїх депутатських обов'язків. Те, що ми зараз маємо концептуальну заборону усім депутатам без офіційного відрядження (тобто підпису Стефанчука) їхати закордон на будь-який захід, - це є незаконно", - каже народна обраниця.

Й пояснює: тепер "свої мають право їздити, а передусім опозиція - тотальна заборона виїзду. І кожна поїздка, навіть в рамках офіційних парламентських делегацій, вона тотально блокується". Як приклад, наводить свій випадок.

Вона, як доцент кафедри міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка минулого літа мала б їхати на міжнародну конференцію по відновленню України, що проходила в Бірмінгемі (Великобританія).

"Мені не підписали відрядження. Тому що "те, що ви викладач в університеті і ви їдете до іншого університету говорити про відновлення держави, це не підпадає під загальні правила". А які правила?" - додає вона.

Федина зауважує, що такі правила з відрядженням почали діяти після того, як нардеп Микола Тищенко "зустрічався зі своїми виборцями в Таїланді".

До речі, міністр МВС Ігор Клименко зазначав, що незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу намагаються десятки людей. 

В списку втікачів можна помітити і трьох колишніх депутатів Верховної Ради. Сергія Кацубу, Олександра Третьякова та Олександра Заца об'єднує те, що вони змогли перетнути кордон по системі "Шлях" під виглядом волонтерів, які їдуть за гуманітарною допомогою. Звісно ж, в Україну ніхто не повернувся.

Читайте також:
Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від "ЄС" Ніною Южаніною
Дубінського та його помічника викрили на повторному сприянні в незаконному перетині кордону Дубінського та його помічника викрили на повторному сприянні в незаконному перетині кордону
ДБР встановило фігурантів, які допомогли нардепу Дмитруку втекти за кордон ДБР встановило фігурантів, які допомогли нардепу Дмитруку втекти за кордон
Прокуратура оголосила в розшук нардепа Дмитрука, який втік за кордон Прокуратура оголосила в розшук нардепа Дмитрука, який втік за кордон