USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Страйк перевізників на кордоні. Єврокомісія може розпочати карну процедуру проти Польщі

Польські перевізники продовжують блокувати три контрольно-пропускні пункти на кордоні з Україною
Кордон Польща
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада не вирішить питання блокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною. Про це пише польське видання RMF FM.

У Єврокомісії наголосили, польська влада, відповідно до законодавства ЄС, зобов’язана забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах. Офіційно Єврокомісія не хоче коментувати заходи, які може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

"Європейська комісія все ще підтримує контакти з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки обговорення тривають", – розповів речник Єврокомісії.

Новини за темою: До кордону з Польщею відремонтують міст: Орієнтовна вартість робіт складає понад 467 млн гривень

Польські перевізники висунули ряд вимог

Протестувальники зазначали, що можуть розблокувати КПП лише за умови:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень у рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборони реєстрації у Польщі компаній з капіталом з-за меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремих черг для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Україна спробувала домовитися

13 листопада частина польських перевізників, які блокують кордон, зустрілися з чиновниками України та Польщі. Однак польські перевізники відмовилися розблокувати кордон з Україною за підсумками переговорів з українськими чиновниками.

"Ми не досягли угоди. Українська сторона не бере до уваги наші вимоги", – заявив Рафал Меклер, організатор акції протесту у прикордонному місті Дорогуськ.

Нагадаємо, з початку минулого тижня польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною. Через це лише за одну добу через найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" виїхати з України вдається лише кільком десяткам транспортних засобів (при дозволених 680, – ред.).

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України