USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Блокада польського кордону: ЄС не скасовуватиме транспортний безвіз, як того вимагають польські протестувальники

Відбулись чергові тристоронні перемовини щодо розблокування пунктів пропуску
страйк Польща Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Євросоюз не скасовуватиме Україні транспортний безвіз на тлі блокування руху українських вантажівок польськими перевізниками. Така позиція була озвучена під час зустрічі української сторони з польськими колегами і Директоратом Єврокомісії, повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Ключовим питанням зустрічі було розблокування кордону. Так, українська делегація уточнила, що вимога поляків щодо повернення України до системи дозволів "виконана бути не може".

"Ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона, а в DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня наступного року", – йдеться на сайті міністерства.

Відтак, сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Останні пропозиції не погодили. Сторони продовжують пошук рішень, які б дозволили вирішити ситуацію, додали в українському відомстві. 

Що передувало?

Ще з початку минулого тижня польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною. Через це лише за одну добу через найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" виїхати з України вдається лише кільком десяткам транспортних засобів (при дозволених 680, – ред.).

Протестувальники зазначали, що можуть розблокувати КПП лише за умови:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень у рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборони реєстрації у Польщі компаній з капіталом з-за меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи "Шлях";
  • окремих черг для машин з ЄС у системі "єЧерга";
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Спроби домовитись про відновлення руху розпочались 13 листопада, коли частина польських перевізників, які блокують кордон, зустрілися з чиновниками України та Польщі. Однак польські перевізники відмовилися розблокувати кордон з Україною за підсумками переговорів з українськими чиновниками.

15 листопада до Міністерства транспорту Словаччини надійшов лист з інформацією, що Союз автоперевізників Словаччини (UNAS) загрожує заблокувати перетин кордону зі словацької сторони для українських перевізників, якщо Європейська комісія не поверне видавання комерційних дозволів на перевезення в межах Євросоюзу.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні