USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Аудитори перевірили ДП "Документ" і виявили порушень на понад 80 млн гривень

Тільки на придбання автомобілів та їх обладнання підприємство витратило близько 15 млн гривень
ДП
Джерело: відкриті джерела

Держаудитслужба перевірила держпідприємство "Документ" і виявила фінансові порушення на суму 84 млн гривень, значна частина з яких пішла на утримання автопарку, йдеться у звіті аудиторів.

"Під час планового аудиту діяльності ДП "Документ" протягом останніх трьох років фахівці Держаудитслужби виявили, що підприємство щорічно витрачає мільйони гривень на утримання власного автопарку та неефективно контролює нещодавно відкриті закордонні філії для оформлення закордонних паспортів українцями, які перебувають за межами держави", - ідеться в повідомленні.

Встановлено також, що ДП "Документ" залучило сторонніх осіб до адміністрування Єдиного державного демографічного реєстру та ідентифікації громадян іноземців та осіб без громадянства, але не змогло документально підтвердити оплату послуг на 8,4 млн грн.

Крім того, витрачено зайві кошти на оренду невикористовуваних приміщень та утримання автопарку легкових авто для адміністративно-управлінського персоналу за умови його використання за законодавством лише посадовими особами.

Так, у 2023 році підприємство не врахувало відсутності фінансового плану, що був затверджений майже через рік від дати, визначеної законодавством, і витратило на придбання автомобілів та їх обладнання близько 15,1 млн гривень.

Не менше запитань в аудиторів виникло з приводу фінансування нещодавно відкритих за кордоном шести відокремлених підрозділів для оформлення паспортів українцям, які перебувають за межами держави.

Як з'ясувалося, громадяни України, оформлюючи паспорти за кордоном, поряд з оплатою сервісних послуг державного підприємства сплачували за законодавством і адміністративний збір, що визначався в гривнях і зараховувався до Державного бюджету України.

Також виявлено факти, коли на роботу до філій приймали близьких. Загалом на премії, оплату праці за невідпрацьований час, ремонтні роботи та інші послуги ДП "Документ" витрачено понад 45 млн грн "зайвих" коштів. Загалом сума неефективного використання коштів на підприємстві становить близько 84 млн грн.

Аудиторський звіт уже передано до правоохоронних органів.

Раніше Державна аудиторська служба України виявила фінансові порушення у діяльності "Центренерго" на суму 5,5 млрд гривень.

Читайте також:
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном