USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У "Центренерго" виявили порушень на 5,5 млрд гривень, – Держаудитслужба

Компанія є збитковою та перебуває в кризовому стані
центроенерго
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Державна аудиторська служба України виявила фінансові порушення у діяльності компанії на суму 5,5 млрд гривень. Відповідні висновки отримали за результатами фінансового аудиту та планової ревізії ПАТ "Центренерго" за період з 1 січня 2022-го по 31 серпня 2023 року, йдеться у звіті.

Зобов’язання "Центренерго" становлять 15,7 млрд гривень (станом на 30 червня, – ред.). За 2022 рік збиток становив 7,1 млрд гривень, за перше півріччя 2023-го – 720,9 млн гривень.

"Компанія є збитковою та перебуває в кризовому стані, в її діяльності відсутні економічне зростання та розвиток. Державний аудит зафіксував продаж електроенергії за заниженими цінами, випадки прихованого кредитування сторонньої комерційної структури, закупівлю мазуту та хімічних речовин не у виробників, а через посередників з додатковою маржею. Сумнівні комерційні рішення призвели до того, що зобов'язання товариства в 1,4 раза перевищують річні доходи", – розповіла голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

У 2021–2022 роках компанія отримала передоплату від покупців за електроенергію з терміном постачання 2022–2023 роки, проте не виконала своїх зобов’язань. У результаті заборгованість перед покупцями, зокрема перед ТОВ "ГК "Нафтогаз України", ВП "Енергоатом-Трейдинг" ДП "НАЕК "Енергоатом", ПрАТ "НЕК "Укренерго" склала 3,5 млрд гривень, можливі штрафні санкції – на 352,9 млн гривень.

Вимоги до компанії

Також "Центренерго" в січні – квітні 2022 року поставило низці покупців електроенергію за аукціонами 2021 року за заниженими цінами. Вартість електроенергії виявилася на 63,7 млн гривень нижчою за ціни Української енергетичної біржі в цей період.

Крім того, через невиконання господарських договорів у судах розглядають позовні вимоги кредиторів на суму 4,3 млрд гривень.

"Держаудитслужба надіслала до компанії вимогу про усунення виявлених порушень. Також матеріали заходів державного фінансового контролю надіслані до Кабінету міністрів та Служби безпеки України", – додали в службі.

Новини за темою: Три рівні захисту. Як взимку захищатимуть критичну інфраструктуру в Україні від ракетних ударів РФ

До речі, ENTSO-E напередодні поінформувало про успішне завершення проєкту синхронізації української та європейської енергосистем. Про це вказано на сайті мережі операторів континентальної Європи ENTSO-E.

"Оператори системи передачі континентальної Європи раді повідомити, що "Укренерго", український системний оператор, досягло відповідності ключовим технічним вимогам, необхідним для забезпечення постійного з'єднання між енергосистемами континентальної Європи й України", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: "Укренерго" отримає від Німеччини грант у 76 мільйонів євро для укріплення захисту своїх об’єктів
Читайте також:
У Міноборони під час аудиту виявили порушення на понад 10 млрд гривень У Міноборони під час аудиту виявили порушення на понад 10 млрд гривень
У У "Центренерго" відбувається не корупція, а мародерство – ексчлен Наглядової ради підприємства
З керівництвом З керівництвом "Центренерго" необхідно навести лад, у підприємства мільярдні збитки, – аналітик
Збиток Збиток "Центренерго" станом на березень цього року може складати близько 10 млрд гривень, – експерт