USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росіяни атакують Україну модернізованими дронами: Чому це стало проблемою та які шляхи її вирішення

ППО дрони не брати
Джерело: UWN

Окупанти поновлять масовані атаки на об’єкти критичної інфраструктури в осінньо-зимовий період. Для цього Росія, ймовірно, накопичила значну кількість ракет та дронів. До того ж зараз росіяни використовують дрони власного виробництва, які є певною мірою кращими за іранські, що становить для наших сил ППО та ЗРВ певні проблеми. Про те, чим нові російські дрони відрізняються від вже знайомих нам іранських "Шахедів" і як Сили оборони їм протистоять, а також про загальну ситуацію на фронті UWN розповів командир окремого зенітного ракетного дивізіону.

Дрони, якими зараз Росія атакує Україну, кращі за іранські

Росія – країна-терористка, вони нічого нового не придумають. Це будуть знову ж таки атаки на об’єкти критичної інфраструктури.

Ми спостерігаємо, що дійсно за останній час у нас масованих ракетних атак як таких не було. Крайній раз був зафіксований на минулому тижні з використанням в середньому десь 40 ракет. Але, як би того не хотіли, виробничі спроможності росіяни накопичили дуже добрі. Незважаючи на санкції, вони продовжують проводити закупівлі. А також обмінюються технологіями з Іраном, у якого досвід розвитку промислового комплексу під санкціями вже 30 років.

Проблемою на цей час для нас є велика кількість дронів. Зараз ідуть дрони вже не іранського виробництва. Можливо, їхні спеціалісти росіян і консультують, але по факту це російські дрони. Вони виробляються в Росії і є кращими за іранські. Вони мають більшу швидкість, що становить проблему для мобільних вогневих груп. Раніше вони йшли на доволі низький висоті з низькою швидкістю, що збільшувало час мобільно-вогневим групам. Був дуже високий відсоток знищення цілей мобільними вогневими групами. Зараз він трошки впав за рахунок того, що ці російські дрони кращі і літають на вищій висоті.

На мою думку, зараз від цього можуть бути панацеєю зенітно-гарматні комплекси. Ті самі "Гепарди" в Одеській області себе дуже добре зарекомендували. Хоча вони на такі малогабаритні цілі не розраховані і не мали б знищувати ті самі "Шахеди", але це тільки за рахунок того, що наші люди – молодці. Вони адаптувалися і розвиваються. Взагалі відбувається розвиток ЗРВ та в цілому ППО – це постійна праця над собою, а коли кажуть, що це не можливо, ми робимо речі, які не передбачені технічними характеристиками.

Чи впораються ЗРВ та ППО?

Час покаже, але я думаю, що впораємося. Ми бачимо, що раніше кількість знищених "Шахедів" іранського виробництва у нас досягала 90%. Ці "Шахеди" ми знищуємо трошки гірше, але відсоток все одно великий. Ми зіштовхуємося з проблемами, але впораємося, як зможемо.

Ці дрони не використовуються на лінії фронту і у прифронтових регіонах, там недоцільно їх використовувати. Вони здатні працювати лише по об’єктах, дрон б’є по координатах, він не наводиться під час руху. У нього задані координати, забили якусь трасу, він по цій трасі летить, вибирає собі найкращій маршрут. Але до цього не можна легковажно ставитися, вони обирають складні маршрути – русла рік, на цей час вони обирають траси. Зараз навіть якщо в нічний час іде рух автомобільної техніки, це заглушає звук "Шахеда". І в цьому плані вони, з одного боку, створюють нам складнощі, а з іншого – спрощують задачу. Ми розуміємо, по яких складних маршрутах вони їдуть, там виставляється ряд мобільних груп по маршруту слідування. І здебільшого дрони знищуються.

Наприклад, на моєму напрямку крайній раз влучання "Шахеда" було на минулому тижні і то я не знаю, яким чином сили ППО не помітили. На щастя для нас, це було влучання в сховище, що не використовується. А в цілому на Південно-східному напрямку було 14 знищених "Шахедів" з 15, один цей проскочив.

В основному по дронах працюють мобільні вогневі групи. Оскільки здебільшого засоби ППО та ЗРВ ми намагаємося не використовувати, це коли вже не вдалось мобільним групам вполювати "Шахед", тоді вже використовуємо засоби ЗРВ.

Як працюють мобільні вогневі групи

Мобільні вогневі групи виставляють не тільки сили ЗРВ, їх виставляє і Нацгвардія, відповідно до своїх об’єктів прикриття, і піхота, і в цілому Сили оборони. Немає такого, що піхота бачить "Шахед", який перелітає лінію фронту і думає: "Ну там далі ППОшники зібють". Всі підрозділи орієнтуються на знищення повітряних цілей.

У нас є централізована система оповіщення і взаємодія між підрозділами. Наприклад, якийсь підрозділ застосовував зброю, але не знищив, він про це повідомляє наступний підрозділ, оскільки знає, що за ним є ще мобільна вогнева група. Наприклад: "Населений пункт Вербове в напрямку населеного пункту Куртівка рулить "Шахед"" і так по ланці воно передається. Це все працює в загальній системі оповіщення.

Це все адаптація до реалій війни, у нас раніше такої взаємодії не було. І так скрізь, ми знаємо, які бригади стоять поряд і де виставлені їх групи, щоб розуміти загальну картину. Буде не розумно, якщо в населеному пункті Новотроїцьке мобільну вогневу групу виставляю я, а виявиться, що через три вулиці стоїть мобільна вогнева група 128-ї штурмової бригади. Тут питання вже в раціональності використання. А так, я чудово розумію, хто де знаходиться і куди висувати свою мобільну вогневу групу.

Але для ще більш ефективної роботи мобільних вогневих груп вони мають бути краще укомплектованими і внесеними в штат. І щоб в штаті було прописано, чим конкретно має бути укомплектована мобільна вогнева група. Наприклад, вона складається з п’яти військовослужбовців, а не так, як вирішив командир підрозділу – хоче два, хоче десять.

Тобто в штат має бути введене поняття "мобільна вогнева група", прописане озброєння, яке має бути, а це з досвіду – калібр 7,62 і вище, оскільки 5,45 особливої шкоди навіть при влучанні не завдасть. Це має бути закріплено. Що мобільна вогнева група складається з п’яти військовослужбовців, озброєння таке-то, у них має бути один тепловізор, лазерна указка, прожектор і озброєння кулемет типу ПКМ (кулемет Калашнікова модернізований) і чотири ПК (кулемет Калашнікова).

На фронті ситуація на нашу користь, а росіяни "тушать пожежу"

Ситуація на фронті, як би нам не було важко, на нашу користь. Вона диктується на цей час нами. Зараз пожежу гасять росіяни. Наприклад, ще місяць тому говорили про те, що ось-ось 120 тисяч росіян будуть на Куп’янському напрямку і прорив буде ледь не до Харкова. Зараз про це навіть не йдеться. Всі ті "120 тисяч"… ми не віримо, що вони таку кількість особового складу накопичили. Виходячи з тих же допитів полонених, наприклад, брали багато полонених в районі Роботиного і, відверто кажучи, їм  просто "передають" підрозділи. Умовно в 83-й якійсь штурмовій російській бригаді його просто відряджають в 72-гу, щоб заткнути діри, втрати. Вони вже не здатні проводити ротації.

Зараз ми диктуємо свої умови, вони "тушать пожари". Зараз вони перекидають сили на Токмак. Але, знову ж таки, на Токмак вони перекидають всі ті сили з Лиманського напрямку, Куп’янського, резервів в них вже немає. Тобто вони послаблюють один напрямок, щоб "потушити пожежу" на іншому. Тобто ми, умовно говоримо, якщо на Авдіївському напрямку у нас зараз трапляється якійсь прорив, то вони вимушені знімати з якогось напрямку, щоб "потушити" Авдіївський. У них немає доступних резервів, щоб вони їх зняли і кинули на фронт.

Наші штурмові бригади роблять усе від них залежне. Наприклад, лише здається, що звільнення Андріївки – то лише дрібниця, там нічого немає, все знищено до фундаменту, але це перерізає логістичне забезпечення на Бахмут з Південного напрямку. Горлівська траса зараз перекрита та контролюється нашими військовими. І це створює їм ряд проблем. Яскравий приклад – звільнення Херсонщини, коли окупанти тікали з тих територій. Але цьому передувала підготовка театру бойових дій: знищувалися шляхи підвозу, обрізалося логістичне забезпечення. А як окупанти будуть обороняти той самий Бахмут, якщо у них не буде чого їсти, що пити і чим воювати. Тому це створить передумови, що російські військові просто відійдуть з Бахмута і це вирівняє нам лінію фронту. Втрата ними зараз Бахмута – це буде удар під дих, вони ж намагалася згодувати своєму цивільному населенню, що Бахмут буде прямо вирішенням всієї війни, а зараз якщо вони втратять його, то мають пояснювати, заради чого скільки "поклали" особового складу і тих же вагнерівців.

Ми бачимо, що якась умовна 53-я бригада стоїть на Лиманському напрямку, а за три дні – вона вже в районі Вербового. Тобто знялась повноцінна бригада, перекрила інший напрямок, а не якийсь резерв.

Тому це на нашу користь. І повномірна праця в Криму – яскравий приклад тому, що ініціатива на нашому боці. Спочатку була знищена їхня ППО і знищена філігранно. Ми такі комплекси знищили! Росіяни вважали її не те що аналогом Patriot, а ледь не міжгалактичним… вони ж навіть називають себе військово-космічними силами.

Ситуація на фронті не проста, але проводиться титанічна робота, підготовчі дії, і умови вирішують дуже багато, а ініціатива на нашому боці. І це факт.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки