USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росіяни застосували проти ЗСУ хімзброю на Сватівському й Бахмутському напрямках. Чим небезпечний хлорпікрин

Хлорпікрин небезпечний для людини, оскільки може потрапляти в організм через дихання, ковтання або шкіру
Хімічна зброя

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Російські окупанти застосували проти Збройних сил України хімічну зброю на Сватівському та Бахмутському напрямках. Терористична армія не припиняє порушувати всі міжнародні конвенції та застосовує хімічні боєприпаси проти України, йдеться у зведенні DeepState на кінець доби 14 листопада 2023 року.

"Зафіксовано два випадки застосування хімічної зброї на Сватівському та Бахмутському відтинку, швидше за все, ворог використав хлорпікрин, якого в запасах чимало і який вже неодноразово використовувався проти наших військ. Авдіївка залишається найгарячішою точкою, проте кацапи ведуть наступальні дії на багатьох інших ділянках, що створює суттєві проблеми в управлінні резервами", – йдеться в повідомленні.

Що таке хлорпікрин?

Це отруйна хімічна речовина подразнювальної дії. Хлорпікрин небезпечний для людини, оскільки може потрапляти в організм через дихання, ковтання або шкіру.

У великих концентраціях спричиняє сильне подразнення очей, шкіри та дихальних шляхів. Хоча ця хімічна речовина менш небезпечна, ніж інші види хімічної зброї, вона може викликати блювоту, запаморочення, гострі запалення очей, носа, горла та приводити до конвульсій. Також може викликати втрату свідомості та ураження шкіри.

Всі ці ознаки виникають раптово, а в значних концентраціях можуть призвести до смерті людини всього лише за декілька хвилин. Крім цього, хлорпікрин може забруднювати їжу та воду.

Про хімічну зброю загалом

Остання хімічна зброя із запасів, оголошених усіма державами – учасницями Конвенції про заборону хімічної зброї (КЗХЗ), була знищена. Останній хімічний боєприпас було знищено у США 7 липня на пілотному заводі зі знищення хімічних речовин Blue Grass у Кентуккі, повідомляє Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Генеральний директор ОЗХЗ, посол Фернандо Аріас назвав це "історичним успіхом".

"Це є історичним успіхом багатосторонності у сфері роззброєння та роботою покоління дипломатів і експертів за останні 26 років. Проте попереду нас чекає більше викликів, які потребують постійної уваги міжнародної спільноти. Чотири країни ще мають приєднатися до Конвенції. Покинуту та стару хімічну зброю ще потрібно відновити та знищити", – пояснив гендиректор.

З 1997 року ОЗХЗ перевірила знищення 72 304,34 метричної тонни накопиченої хімічної зброї по всьому світу.

Основу хімічної зброї складають отруйні речовини (ОР) – токсичні хімічні сполуки, що мають певні фізичні й хімічні властивості, завдяки яким можливе їхнє бойове застосування з метою ураження людей, тварин і зараження місцевості на тривалий час.

Новини за темою: Касетні боєприпаси та багато іншого. США оголосили новий пакет допомоги Україні

ОР у стані пари чи тонкодисперсного аерозолю заражають повітря й вражають людей через органи дихання (інгаляційна поразка).

За тактичним призначенням і за характером вражальної дії ОР поділяються на групи:

  • смертельні або летальні (для смертельного ураження чи виводу з ладу людей на тривалий термін),
  • що тимчасово виводять з ладу або інкапаситанти (діють на нервову систему і викликають психічні розлади),
  • подразнювальні і навчальні або ірританти.

За фізіологічною дією на організм ОР підрозділяють на нервово-паралітичної дії, шкірнонаривної, загальноотруйної, задушливої, психохімічної і подразнювальної дії.

Новини за темою: Спецслужби РФ втілюють провокацію з хімічною зброєю на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, – ГУР
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську