USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Окупанти не лише накопичують ракети, але й відновлюють свої стратегічні запаси, – Ігнат

Більшість ракет, які використовують окупанти, є носіями тактичної ядерної зброї, якою росіяни можуть погрожувати зокрема країнам НАТО
Ігнат
Юрій Ігнат
Джерело: відкриті джерела

Противник наростив виробництво високоточних ракет та запустив у себе збірку іранських "Шахедів". Останні, ймовірно, і стануть основним елементом російських терористичних атак на енергосистему, припустив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв'ю "РБК-Україна".

Ракетні запаси окупантів вичерпуються?

За пів року атак на енергетику (з 9 вересня по 12 березня) було збито 750 крилатих ракет, а запущено – приблизно 1100. Також вони залишили собі в запасах 30%, розповів він.

"Тобто в них було приблизно тільки 1600 крилатих ракет на вересень минулого року. Зараз у них і "Кинджалів", і "Іскандерів" обох типів, і Х-22, і "Калібрів", і Х-101, і Х-555 разом 870. Тому, за моїми підрахунками, у них зараз ракет менше. До речі, за той період атак на енергетику дронів було випущено стільки ж – понад 1000 і до 750 було знищено. Зараз ситуація у росіян інша – в них є можливість і виробляти, і отримувати від Ірану більше дронів", – сказав Ігнат.

Окупанти зроблять акцент на дрони?

За словами Юрія Ігната, росіяни під час своїх атак робитимуть акцент саме на "Шахеди". Такого висновку можна дійти, проаналізувавши атаки за останні три місяці. При цьому ворог не відмовиться й від застосування ракет.

"Вони не просто накопичують ракети – вони відновлюють свій стратегічний запас. Адже більшість з тих ракет, про які ми з вами говоримо, є ще й носіями тактичної ядерної зброї. Їм цей критичний запас потрібно мати, щоб погрожувати країнам НАТО та іншим їхнім ворогам", – зазначив речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Ворожі атаки "Шахедами"

Юрій Ігнат, відповідаючи на питання, чи вперше росіяни використали "Шахеди", пофарбовані в чорний колір, сказав, що це "не зовсім так".

Так, нещодавно в мережі розлетілися фото дрона чорного кольору. За словами Ігната, було зроблено висновок, що він був пофарбований або додатково використовувався ще композитний матеріал, такий як карбон, що теж може бути чорного кольору.

"Підтвердження, що таких "Шахедів" було багато, немає, але такий випадок уже є. За моєю інформацією, такий "Шахед" тоді був тільки один, який, можливо, експериментально випустили, щоб подивитися, як на нього відреагує наша протиповітряна оборона. Але він теж був знищений, як і ті, що полетіли у наступні дні, – уже видно, що окупанти почали їх фарбувати "із балончика", – уточнив він.

За словами Юрія Ігната, під час останньої масованої атаки на Київщину ППО та мобільні вогневі групи показали фактично 100-відсоткову ефективність.

"Від щільності розташування протиповітряної оборони, особливо мобільних вогневих груп, залежить результат їхньої роботи. Адже якщо вони працюють із крупнокаліберних кулеметів – то зона їхнього ураження – це максимум півтора-два кілометри. Якщо на озброєнні є ПЗРК – це забезпечує більшу дальність. Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук після цієї атаки відзначив роботу саме мобільних груп, тому що на них припало близько 40% збиття тієї ночі. Їхня робота важлива для нас, тому що вони дозволяють нам заощаджувати зенітні керовані ракети, які для нас дуже цінні", – додав Ігнат.

Що в інших регіонах?

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ, ефективність мобільних вогневих груп в інших регіонах України залежить від обставин, від напрямків, які ворог атакує, від ефективності управління та оповіщення, від того, чи є в них засоби для швидкого та мобільного пересування і досвіду самих бійців у складі груп.

"Якщо ворог направив "Шахеди" туди, де є можливість добре бачити їх, тоді, власне, у груп є більше шансів якісно відпрацювати. Але на території України є різний рельєф – є рівнини, є лісосмуги, є пагорби. Тому ворог використовує рельєф місцевості, щоб якнайдалі зайшли їхні "Шахеди". Уявіть, що ви знаходитись на дорозі, а зліва і справа лісосмуга – це вже ускладнює вам роботу. Або ви перебуваєте у низині, а довкола пагорби – це теж створює перешкоди, щоб вчасно виявити дрон і відпрацювати по ньому. Тут йдеться про секунди. Щоб був результат, треба знаходитись в потрібному місці, в потрібний час", – зазначив Ігнат.

Також він додав, що мобільні вогневі групи є не лише у складі Повітряних сил, а й усіх Сил оборони – у прикордонників, Нацгвардії, Сухопутних військ.

"Це вимушений крок для того, щоб збити максимальну кількість "Шахедів" до того, як вони підлетять до більших засобів ППО – NASAMS, Iris-T тощо. Їх важливо нищити стрілецькою зброєю, щоб у нас був запас зенітних ракет для відбиття нападу крилатими ракетами та для стримування російської авіації", – наголосив Ігнат.

Тривалі тривоги через МіГ-31К

Речник командування Повітряних сил ЗСУ заявив, що Повітряні сили і надалі інформуватимуть про загрозу через МіГи і будуть надавати цю інформацію оперативному черговому ДСНС в Києві, який  запускає систему оповіщення.

"Водночас керівництво держави доручило профільним міністерствам та відомствам розробити рішення щодо реагування на польоти МіГ-31К. Яким буде це рішення – не берусь казати. Ми ж і надалі будемо інформувати про загрозу", – уточнив речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Також він додав, що наші західні партнери країн НАТО намагаються якомога швидше і якомога повніше інформувати про той чи інший проліт МіГ-31К.

"Плюс є наша розвідка. Але не завжди є інформація, з ракетою він летить чи без, чи це просто переліт, чи це бойовий виліт, чи просто тренувальний політ", – каже Ігнат.

Підготовка українських пілотів для роботи на F-16

Наразі підготовка наших пілотів перебуває на етапі польотів з інструкторами у Данії. Але є й інші майданчики, зокрема у США та Великій Британії.

Щодо кількості обіцяних Україні винищувачів, Ігнат наголосив, що ми не маємо прив’язуватися до якоїсь конкретики, обіцянок чи перспектив. Головна мета – повністю оновити парк радянської авіатехніки: літаків, вертольотів, БпЛА.

Кінцева ж мета – близько 150 бойових літаків та навчально-бойові борти.

Новини за темою: Росія контрабандно виготовляє ракети, – Ігнат

Раніше ми повідомляли, що в Україні не будуть змінювати схему оповіщення населення через зльоти МіГ-31. Це пов’язано з тим, що іноді він злітає з ракетою, а іноді – без неї. І дуже часто інформація щодо присутності ракети на борту залишається невідомою.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки