USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії

Водночас збитки від приміських пасажирських перевезень за минулий рік склали майже 7,6 мільярда гривень
приміська електричка
Приміська електричка. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Парк залізничного транспорту приміського сполучення в Україні нині зносився на понад 90%. Про це розповів в інтерв'ю профільному виданню Rail.insider. директор філії "Приміська пасажирська компанія" АО "Укрзалізниця" Олександр Болдов.

Очільник філії каже, що згідно із законом про залізничний транспорт місцеві органи влади можуть брати участь у фінансуванні і закупівлі нового рухомого складу. Але наразі таких прикладів немає.

А торік "Укрзалізниці" компенсували менше ніж половину витрат на пільгові перевезення пасажирів у приміському сполученні. 

"Ми не отримали кошти, які б могли витратити на ремонт і модернізацію рухомого складу, на безбар’єрні платформи, на додатковий комфорт всередині поїздів... Тому доводиться знаходити можливості робити це самим, але вони у нас небезмежні. Знос парку – понад 90%. Капітально ремонтуємо і модернізуємо поїзди, але рано чи пізно рухомий склад досягне того терміну служби, після якого експлуатація буде заборонена навіть з проведенням модернізацій і ремонтів", – сказав Болдов.

Водночас додав, що вже вдалося модернізувати третій електропоїзд постійного струму з початку 2024 року – цього разу для потреб Придніпровської залізниці.

У філії планують, щоб модернізовані поїзди курсували там, де є попит і багато пасажирів.

Збитки від приміських пасажирських перевезень

Болдов також повідомив і про збитки від цих перевезень, які за минулий рік склали майже 7,6 млрд гривень.

"Наша мета – заощадити близько 1 млрд гривень шляхом оптимізації, уніфікації, стандартизації ремонтної та експлуатаційної роботи, але не через підвищення тарифів. Навіть платного пасажира ми веземо собі у збиток. Перший крок зі збільшення доходів – підвищення тарифів. Але чи готовий на це пасажир: платити не 20, а умовно 120 гривень? Я думаю, що ні. До того ж через подорожчання ми втратимо того, хто платив нам 20 гривень. Тож нам треба йти іншим шляхом – зменшувати витрати", – пояснив керівник компанії.

У прогнозах – зменшити загальні збитки у приміських перевезеннях на 10–15%. А ось збільшувати доходи, говорить Болдов, планують шляхом залучення додаткових пасажирських потоків.

"Проєкти City Express, де на маршрутах курсують модернізовані на потужностях УЗ електропоїзди, – інклюзивні, зі сповивальними столиками, кріпленнями для велосипедів, зарядками для смартфонів тощо – приваблюють пасажирів з альтернативних видів транспорту і дозволяють нам постійно нарощувати власний пасажиропотік. Відповідно, це дає компанії додатковий дохід з мінімальним збільшенням витрат", – зазначив посадовець.

Крім того, такий проєкт є показовим для місцевих органів влади в частині можливості кооперації з "Укрзалізницею" для організації перевезення за зручним розкладом. А це збільшує економічну і туристичну активність в регіоні, вважає Болдов.

Новини за темою: У січні УЗ показала рекорд у вантажоперевезеннях від початку великої війни: 53% вантажів пішло на експорт

Що відомо про філію?

Окрема філія, що опікуватиметься приміськими перевезеннями, була створена УЗ наприкінці 2023 року. Концентрація в межах однієї структури дасть можливість краще аналізувати та планувати витрати, розподіляти фінансування.

Приміські перевезення – соціальні, тобто перевозять не тільки людей, які їдуть з роботи чи на роботу і підтримують економіку країни. Є 17 категорій пільговиків. І саме пільговики складають 47% всіх пасажирів, яких "Укрзалізниця" перевезла в приміському сполученні. Торік УЗ в день перевозила до 115 тисяч пасажирів.

До 2016 року компенсацію за перевезення пільговиків "Укрзалізниці" платила держава. Далі видатки мали б компенсувати з місцевих бюджетів, але повноцінно цього не відбувається. Тому майже все фінансове навантаження з виконання цих перевезень лягає на "Укрзалізницю".

Новини за темою: Від початку широкомасштабного вторгнення евакуаційні поїзди "Укрзалізниці" евакуювали понад 4 млн громадян

Раніше ми повідомляли, що за 2023 рік в УЗ ввели в експлуатацію 37 вагонів, зокрема для пасажирів з інвалідністю в кріслі колісному.

Компанія й у 2024-му продовжує модернізувати потяги з урахуванням потреб маломобільних верств населення, розповідали UWN в пресслужбі "Укрзалізниці". В усіх електропоїздах, що пройшли модернізацію, передбачені пандуси, місця для користувачів крісел колісних, зручні сидіння, системи звукового та візуального оповіщення пасажирів, кріплення для велосипедів. 

Читайте також:
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород
Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів
З керівництвом З керівництвом "Центренерго" необхідно навести лад, у підприємства мільярдні збитки, – аналітик