USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій

Це рішення ухвалили у зв'язку з тим, що нині компанія відчуває суттєвий дефіцит електричної енергії
Укрзалізниця

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В "Укрзалізниці" заявили про створення нової компанії – ТОВ "УЗ Енерго". Адже невдовзі планує побудувати розподілену генерацію електроенергії, яка забезпечуватиме потреби компанії та споживачів, які приєднані до мереж товариства, розповіли в пресслужбі УЗ.

У компанії зазначають, що нині відчувають суттєвий дефіцит електричної енергії, оскільки є одним із найбільших споживачів світла в Україні (УЗ як оператор системи розподілу електроенергії має понад 100 тисяч приєднаних споживачів, – ред.).

А запроваджені ліміти на споживання електроенергії тільки на 75% покривають реальні потреби товариства як для того, щоб забезпечити перевізний процес, так і для поточної господарської діяльності.

До того ж наближення нового сезону опалювального періоду може посилити дефіцит електропостачання та вплинути на безперебійний рух поїздів, додають залізничники.

"Минулої зими вже допомагали енергосистемі країни в забезпеченні живлення окремих адміністративних одиниць та зараз, беручи до уваги складну ситуацію з генерацією, маємо допомогти країні пройти найскладніший в історії осінньо-зимовий період. Саме тому ухвалили рішення про будівництво десятків газогенераторних установок загальною потужністю до 250 МВт. Тривають перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту", – повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Де будуть розташовані установки?

Тож, продовжують в "Укрзалізниці", новостворена компанія "УЗ Енерго" має побудувати газові електростанції у різних регіонах України.

Насамперед їх встановлять в обласних центрах та приєднаних до мереж товариствах, оскільки від останніх заживлені об’єкти залізничного транспорту, соціальної сфери, а також об’єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки.

Разом з тим в УЗ пояснили, що відповідно до вимог законодавства діяльність з виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії може здійснюватися лише відокремленою від оператора системи розподілу юридичною особою з отриманням у встановленому порядку ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії.

"У зв'язку з цим правлінням АТ "Укрзалізниця" надало згоду на створення окремої компанії, частка в статутному капіталі якої в розмірі 100% належатиме ТОВ "Збут Енерджи ЛТД", статутний капітал якої на 100% належить "Укрзалізниці", – пояснили в компанії.

Додамо, у квітні цього року компанія почала будувати європейську колію Чоп – Ужгород. Зазначалося, що такий проєкт є одним зі стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС.

Читайте також:
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК
Як енергетики розробляють графіки відключень світла: Пояснення ДТЕК Як енергетики розробляють графіки відключень світла: Пояснення ДТЕК