USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

За 2023 рік УЗ ввела в експлуатацію 37 інклюзивних вагонів

Понад 100 проєктів підвищення рівня доступності нині діє на вокзалах по всій Україні
вагони для людей з інвалідністю
Вагони для людей з інвалідністю
Джерело: "Укрзалізниця"/Telegram-канал

За 2023 рік в "Укрзалізниці" ввели в експлуатацію 37 вагонів, зокрема для пасажирів з інвалідністю в кріслі колісному. Компанія й у 2024-му продовжує модернізувати потяги з урахуванням потреб маломобільних верств населення, розповіли UWN в пресслужбі УЗ.

Так, в усіх електропоїздах, що пройшли модернізацію, передбачені пандуси, місця для користувачів крісел колісних, зручні сидіння, системи звукового та візуального оповіщення пасажирів, кріплення для велосипедів. 

"У таких вагонах є інклюзивна вбиральня та одне безбар'єрне купе. У них передбачені спеціальні спальні дивани зі зміною кута нахилу і фіксацією тіла", – заявили в "Укрзалізниці".

Понад 100 проєктів підвищення рівня доступності діє на вокзалах по всій Україні. Ці проєкти включають встановлення пандусних спусків та автоматизованих розсувних дверей, пониження квиткових кас, ремонт санітарних кімнат для осіб з інвалідністю.

"Між Південним і Центральним вокзалами станції Київ-Пасажирський розташовані два нові ліфти для зручного доступу пасажирів, зокрема – маломобільних груп населення. Підйомники спрощують доступ з Південного вокзалу до першого перону, який є ключовим для найпопулярніших поїздів", – уточнили в компанії.

Нові послуги для маломобільних груп населення

Крім того, в УЗ розповіли й про  нові послуги та сервіси, які торік запровадили для людей з інвалідністю та оновили цьогоріч:

  • онлайн-замовлення спеціальних вагонів (запуск нового сервісу для зручних подорожей людей з інвалідністю);
  • удосконалили алгоритм отримання послуги для супроводу людей з інвалідністю "Вокзальний помічник";
  • встановили планшети із жестовою мовою на вокзалах Львова та Києва для пасажирів з порушеннями слуху;
  • відкрили безплатні розвивально-розважальні зони ЮНІСЕФ для дітей на вокзалах Києва, Дніпра, Харкова та Львова.

"Укрзалізниця" стала учасницею спільноти "Бізнес без бар'єрів", об'єднаної навколо ініціативи першої леді Олени Зеленської. Ініціатива спрямована на створення рівних можливостей для всіх українців. Також обʼєднали зусилля з громадськими організаціями, які опікуються правами людей з інвалідністю, питаннями сталої мобільності та впровадження інклюзивних практик. Понад 19 тис. працівників УЗ, які комунікують з пасажирами, пройшли курс "Безбар’єрна грамотність", – підсумували в пресслужбі.

Новини за темою: "Укрзалізниця" залучатиме до охорони своєї інфраструктури ветеранів-залізничників

Кількість людей з інвалідністю в Україні зростає

Наразі в Україні (станом на вересень 2023 року, – ред.) налічується три мільйони людей з інвалідністю. За півтора року повномасштабної війни кількість збільшилася приблизно на 300 тисяч, повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

"Україна потребує дедалі більше фахівців з реабілітації, більше різних центрів і відділень, які б допомагали українцям відновлювати свою функціональність, оскільки кількість людей, що отримують травми, зростає", – додала посадовиця.

Жолнович також уточнила, що, з огляду на те що Україна нині витрачає гроші безпосередньо на оборону, коштів на соціальні видатки та ремонти реабілітаційних центрів, по суті, не залишається.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород
Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів
Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії