USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Через війну збитки й втрати українського енергосектору перевищили 56 мільярдів доларів

Водночас потреби у відновленні зруйнованих об’єктів становлять 50,5 млрд доларів
енергосистема

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Енергетичний сектор України через повномасштабне вторгнення Росії зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму 56,2 млрд доларів. Водночас потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів, становлять 50,5 млрд доларів, оцінюють аналітики Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Експерти зазначають, що прямі збитки енергетичного сектору України складають понад 16,1 млрд доларів.

"Найбільші втрати спричинили руйнування об’єктів генерації електричної енергії – 8,5 млрд доларів, магістральних ліній передачі електроенергії – 2,1 млрд доларів, а також нафтогазової інфраструктури – 3,3 млрд доларів. Непрямі ж збитки енергетичного сектору оцінюють майже у 40,1 млрд доларів, основна частка цієї суми припадає на втрачені доходи енергетичних компаній – 39,6 млрд доларів", – наводять дані аналітики.

А решта належить до витрат на розбір завалів і проведенням демонтажних робіт на пошкоджених об’єктах – 0,5 млрд доларів.

Щодо загальних потреб відновлення енергетичного сектору, то попередньо фахівці оцінили це в розмірі 50,5 млрд доларів. Сума включає фінансові потреби на відбудову в повному обсязі зруйнованої та пошкодженої енергетичної інфраструктури із врахуванням принципу "Відбудувати краще, ніж було" (48,5 млрд доларів).

Інфографіка
Джерело: скріншот

Забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів включає 2 млрд доларів.

"Потреби відновлення електроенергетичного сектору оцінили на загальну суму в 33,8 млрд доларів, зокрема 29,3 млрд доларів – для об’єктів генерації. Ще 4,6 млрд доларів необхідно для відновлення інфраструктури передачі та розподілу електричної енергії. Оцінна вартість відновлення нафтогазового сектору сягає 14,8 млрд доларів, а сектору централізованого теплопостачання – 1,4 млрд доларів, не враховуючи відновлення великих ТЕЦ", – констатують експерти.

Новини за темою: РФ вкотре масовано атакувала енергооб'єкти в Україні

Цьогоріч українська енергетика постраждала більше, ніж в перший рік війни

Не так давно з уст українських посадовців лунали тези, що нова хвиля російських ударів по українській енергетиці є потужнішою за ту, що розпочалася восени 2022 року. Самі удари є значно точнішими, а наслідки більш руйнівними.

Російські війська продовжують серію масованих атак на українську енергетику. Причому цього разу акцент – на теплові електростанції та централі, відновлення яких триватиме багато місяців.

До того ж Росія повністю змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі. Тепер окупанти запускають високоточні ракети по електростанціях в районах менш захищених, ніж Київ. 

Ще одна важлива відмінність від зими-2022/2023 – використання дорогих балістичних ракет. Наприклад, в одній із недавніх атак РФ вдарила по ТЕС кількома ракетами вартістю 100 млн доларів. Україна має лише кілька систем Patriot, здатних їх збити.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом