USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У січні УЗ показала рекорд у вантажоперевезеннях від початку великої війни: 53% вантажів пішло на експорт

Лідерські позиції та найбільшу частку в січневому експорті зайняли зернові вантажі
вантажні потяги
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У січні 2024 року "Укрзалізниця" показала результат на рівні рекордного з початку повномасштабного вторгнення РФ листопаду 2023 року. Таких результатів вдалося досягти завдяки ефективній роботі українського морського коридору – показники перевезення вантажів на експорт у загальній структурі січневих перевезень становлять 53%, повідомили UWN у пресслужбі УЗ.

За даними, лідерські позиції та найбільшу частку в січневому експорті зайняли зернові вантажі, залізна та марганцева руда.

"Через припортові станції в січні загалом перевезли 4,8 млн тонн вантажів, через сухопутні переходи – 2,7 млн тонн. "Укрзалізниця" є національним перевізником залізничного транспорту, питання доставки вантажу на експорт у кінцеву точку лежить у площині відносин вантажовідправника та вантажоодержувача. Наприклад, експортні вантажі в напрямку морських портів доставляють до припортових станцій, де перевантажують на інший вид транспорту, який також працює за договором між вантажовідправником та вантажоотримувачем", – пояснили в компанії.

Новини за темою: Україна планує новий експортний маршрут Дунаєм, щоб подолати блокаду Польщі

Україна минулого року на 9% збільшила експорт агропродукції

У 2023 році частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% 2022-го, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі й ставши максимальною за часи незалежності нашої держави.

Як розповів заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов, характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектора стало сповільнення темпів зниження обороту зовнішньої торгівлі.

"Якщо у 2022 році проти 2021 року в результаті скорочення як експорту, так і імпорту він зменшився на суму в понад 6 млрд доларів США, то торік відносно 2022 року оборот імпортно-експортних операцій зменшився лише на 0,7 млрд доларів США", – зазначив Пугачов.

Експерт наголосив, що навіть в умовах війни вітчизняні експортери продовжують ставити рекорди за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки. Так, за підсумками 2023 року, зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту заморожених ягід та інших фруктів – 87 тис. тонн, який перевищив рекорд 2022-го в обсязі у 84 тис. тонн.

Загалом, за даними Державної митної служби, за підсумками 2023 року Україна експортувала агропродовольства на суму 22,1 млрд доларів, що на 21% менше рекорду 2021-го у 27,9 млрд доларів.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород