USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка

Після агропродукції наступною в списку на заборону буде металургія
агропродукція _2

Імпорт агропродукції. Ілюстративне фото

Джерело: Міністерство інфраструктури України Facebook

Україні вдалося досягнути згоди з Європейською комісією щодо заборони на імпорт до країн – членів блоку сільгосппродукції з Росії та Білорусі. Цю заборону ЄК може ухвалити вже у квітні, розповів заступник міністра економіки Тарас Качка, повідомляє Forbes.

Він відзначив, що схвалення заборони на імпорт аграрних товарів із РФ й Білорусі до країн – членів ЄС Україні вдалося досягнути під час саміту голів – членів Євросоюзу 1 лютого.

"Юридично ця пропозиція може бути схвалена вже у квітні. Її запропонували на розгляд Європейській комісії. Для України це дуже хороший документ, оскільки дозволяє розширювати такий самий механізм заборони імпорту на інші неаграрні товари з країн-агресорок, що досі не підпали під санкції, насамперед товари металургії. І нам важливо реалізувати проєкт витіснення російської сировини напівфабрикатів та заміни їх українськими", – пояснив посадовець.

Водночас заборона на імпорт російської та білоруської аграрної продукції з боку ЄС є "чітким сигналом європейським фермерам, які зараз бунтують", додав Качка. Замміністра переконаний, що РФ та Білорусь створюють для мітингарів більше проблем та незручностей, "ніж певні упередження, які існують щодо українських товарів".

Новини за темою: Росія перевозить свою агропродукцію через Білорусь до Польщі, – розслідування

Що передувало?

19 березня стало відомо, що Європейський Союз готується запровадити мита на імпорт зерна з Російської Федерації й Білорусі, щоб заспокоїти фермерів і деякі країни – члени ЄС. Про це повідомляв Reuters із посиланням на людей, які ознайомлені з планами Євросоюзу.

Як зазначало видання, мито планують у розмірі 95 євро за тонну зернових із Росії й Білорусі. А також мита в розмірі 50% на насіння олійних культур і продукти, отримані від них.

Раніше ми повідомляли, що пʼять країн Євросоюзу просять ввести мито на імпорт українського зерна. Європейську комісію також закликали перевірити, чи відповідають українські правила виробництва сільськогосподарської продукції стандартам Європейського Союзу.

А керівник апарату польського прем'єр-міністра Дональда Туска Ян Грабець нещодавно заявляв, що Польща та Україна далекі від угоди щодо імпорту української сільськогосподарської продукції, заблокованої на кордоні польськими фермерами-протестувальниками.

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії